Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.05.2014.

Obeležena godišnjica pogibije gardista kod KBC „Dragiša Mišović“



Polaganjem venaca na spomenik pripadnicima Gardijske brigade Vojske Jugoslavije i pacijentima KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“, poginulim u NATO bomardovanju obeležena je 15. godišnjica njihovog stradanja.

Vence su položili delegacije Vojske Srbije koju je predvodio komandant Garde Vojske Srbije brigadni general Milomir Todorović, zatim Grada Beograda sa predsednikom Skupštine grada Beograda Nikolom Nikodijevićem na čelu, kao i predstavnici bolnice „Dragiša Mišović“, porodice i prijatelji poginulih i porodice stradalih u zgradi RTS-a.

- Naša je obaveza da čuvamo sećanje. Mi ne možemo vratiti živote, ali moramo čuvati sećanje na ljude koji su nevini stradali i širiti saznanje o tome šta se dogodilo pre 15 godina i kakva nepravda i šteta su naneti Srbiji. Uz nadu da nam se nikada tako nešto neće ponoviti, svake godine obeležavaćemo ovaj datum, jer bez obzira na to što se i danas nalazimo u danima žalosti i velike katastrofe, trudićemo se da očuvamo sećanje na sve one koji su, radeći časno i pošteno, dali živote za zemlju, kako bismo mi danas živeli u miru i bili sposobni da ga branimo – rekao je Nikola Nikodijević.

KBC „Dr Dragiša Mišović“ bombardovan je 20. maja 1999. godine, 50 minuta posle ponoći, a u napadu su poginula sedmorica vojnika i tri pacijenta. Poginuli su Aleksandar Bajin, Goran Verezan, Predrag Ignjatović, Branimir Krnjajić, Slaviša Veljković, Vojin Pejčinović i Dragan Tankosić, kao i pacijenti KBC-a Branka Bošković, Zora Brkić i Radosav Novaković.

photoFOTOGALERIJA