Министарство одбране Републике Србије
 
13.12.2013.

Интензивирана војна сарадња са Шведском



Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју је предводио заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац, боравила је у посети Оружаним снагама Краљевине Шведске од 11. до 13. децембра 2013. године, поводом одржавања редовних билатералних консултација и потписивања Плана билатералне војне сарадње за 2014. годину.

Пуковник Коњиковац упознао је саговорнике са достигнутим степеном реформе система одбране Репрублике Србије, тренутним ангажовањем припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама, као и плановима за наредни период.

Министарство одбране охрабрено је шведском одлуком да у 2013. години први пут потпише План билатералне војне сарадње са неком државом, као и чињеницом да је током године проценат реализације активности био на врло добром нивоу.

- Република Србија задовољна је подршком нордијских партнера, посебно намером Оружаних снага Краљевине Шведске да у већ постојећим пројектима настави да подржава Србију, али и да отвори нове области сарадње, истакао је пуковник Коњиковац.

У даљем делу разговора, било је речи о приоритетима сарадње са Европском унијом као и најзначајнијим механизмима сарадње у оквиру Програма Партнерство за мир. Пуковник Коњиковац се посебно осврнуо на достигнућа Министарства одбране у процесу имплементације националног акционог плана за резолуцију УН 1325 и захвалио је на иницијативи Краљевине Шведске за оснивање и најактивнију подршку у оквиру групе држава чланица пријатеља Србије у Бриселу.

Начелник Међународног сектора ОС Краљевине Шведске пуковник Ленард Даниелсон сагласио се да две државе имају много сличности и истакао намеру Шведске да унапреди постојећи ниво сарадње, с обзиром да Србију види као главног партнера на простору Западног Балкана. Нагласио је да Шведска снажно подржава европске интеграције Србије и да је спремна да пружи помоћ у том процесу.
Током разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2014. годину који, у односу на претходну годину, садржи значајно више активности.

У току званичне посете, делегација Министарства одбране упознала се са капацитетима Међународног центра Оружаних снага Краљевине Шведске и могућностима да у наредном периоду припадници МО и ВС похађају курсеве у области родне равноправности, као и обуку за учешће у међународним мировним операцијама. Такође, инициран је сусрет са представницима Академије Фолке Бернадоте, као државној агенцији Краљевине Шведске која има за циљ јачање квалитета и ефикасности управљања међународним конфликтима и кризама, са посебним фокусом на међународне мировне операције.