Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.12.2013.

Intenzivirana vojna saradnja sa Švedskom



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac, boravila je u poseti Oružanim snagama Kraljevine Švedske od 11. do 13. decembra 2013. godine, povodom održavanja redovnih bilateralnih konsultacija i potpisivanja Plana bilateralne vojne saradnje za 2014. godinu.

Pukovnik Konjikovac upoznao je sagovornike sa dostignutim stepenom reforme sistema odbrane Reprublike Srbije, trenutnim angažovanjem pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, kao i planovima za naredni period.

Ministarstvo odbrane ohrabreno je švedskom odlukom da u 2013. godini prvi put potpiše Plan bilateralne vojne saradnje sa nekom državom, kao i činjenicom da je tokom godine procenat realizacije aktivnosti bio na vrlo dobrom nivou.

- Republika Srbija zadovoljna je podrškom nordijskih partnera, posebno namerom Oružanih snaga Kraljevine Švedske da u već postojećim projektima nastavi da podržava Srbiju, ali i da otvori nove oblasti saradnje, istakao je pukovnik Konjikovac.

U daljem delu razgovora, bilo je reči o prioritetima saradnje sa Evropskom unijom kao i najznačajnijim mehanizmima saradnje u okviru Programa Partnerstvo za mir. Pukovnik Konjikovac se posebno osvrnuo na dostignuća Ministarstva odbrane u procesu implementacije nacionalnog akcionog plana za rezoluciju UN 1325 i zahvalio je na inicijativi Kraljevine Švedske za osnivanje i najaktivniju podršku u okviru grupe država članica prijatelja Srbije u Briselu.

Načelnik Međunarodnog sektora OS Kraljevine Švedske pukovnik Lenard Danielson saglasio se da dve države imaju mnogo sličnosti i istakao nameru Švedske da unapredi postojeći nivo saradnje, s obzirom da Srbiju vidi kao glavnog partnera na prostoru Zapadnog Balkana. Naglasio je da Švedska snažno podržava evropske integracije Srbije i da je spremna da pruži pomoć u tom procesu.
Tokom razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2014. godinu koji, u odnosu na prethodnu godinu, sadrži značajno više aktivnosti.

U toku zvanične posete, delegacija Ministarstva odbrane upoznala se sa kapacitetima Međunarodnog centra Oružanih snaga Kraljevine Švedske i mogućnostima da u narednom periodu pripadnici MO i VS pohađaju kurseve u oblasti rodne ravnopravnosti, kao i obuku za učešće u međunarodnim mirovnim operacijama. Takođe, iniciran je susret sa predstavnicima Akademije Folke Bernadote, kao državnoj agenciji Kraljevine Švedske koja ima za cilj jačanje kvaliteta i efikasnosti upravljanja međunarodnim konfliktima i krizama, sa posebnim fokusom na međunarodne mirovne operacije.