Министарство одбране Републике Србије
 
02.12.2013.

Редовно годишње информисање изасланика одбране у Србији



У Дому Гарде на Топчидеру данас је одржано информисање страних војних представника о „Резултатима реформе система одбране са аспекта Сектора за политику одбране“. Присутнима су се обратили помоћник министра одбране за политику одбране Мирослав Јовановић и начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране генерал-мајор проф. др Митар Ковач, а поздравили су их и изасланик одбране Сједињених Америчких Држава пуковник Пол Броцен и заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац.

Помоћник министра Јовановић пожелео је свима добродошлицу на једно од редовних годишњих информисања намењених онима који војно-дипломатску службу обављају у Србији.

- Континуитет у одржавању ове активности и наше стално настојање да вам из године у годину пружамо што квалитетније податке, само су један показатељ отворености система, опредељености за сарадњу и партнерство. Не умањујући значај конкретних облика сарадње у области одбране коју Србија свакодневно спроводи са више од 60 држава у свету и великим бројем међународних и регионалних организација, овакви скупови представљају изузетну прилику за заједничку анализу постигнутог и уочавање могућности за покретање нових иницијатива, рекао је Јовановић.

Такође, актуелне теме биле су и функционисање система планирања, програмирања, буџетирања и извршења (ППБИ), пројекција буџета за потребе одбране за 2014. годину и резултати остварени у области међународне војне сарадње. Посебно су истакнуте анализе активности усмерене ка изградњи интегритета и борби против корупције у Министарству одбране и Војсци Србије, поштовању начела родне равноправности и примени Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација, а представљени су и будући приоритети у процесу реформе система одбране Србије.

У закључном излагању, помоћник министра одбране истакао је да су одлазећу 2013. годину, са аспекта Сектора за политику одбране Министарства одбране, обележили знатно повећање броја наших припадника у мултинационалним операцијама УН и ЕУ, анализирање и реорганизација система одбране у циљу повећања његове ефикасности, рад на унапређењу нормативног и стратегијског оквира којим је регулисана област одбране, повећан обим, број и квалитет међународне сарадње, као и стално усавршавање кадра и унапређење научноистраживачке делатности у систему одбране Републике Србије.