Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.12.2013.

Redovno godišnje informisanje izaslanika odbrane u Srbiji



U Domu Garde na Topčideru danas je održano informisanje stranih vojnih predstavnika o „Rezultatima reforme sistema odbrane sa aspekta Sektora za politiku odbrane“. Prisutnima su se obratili pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Miroslav Jovanović i načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane general-major prof. dr Mitar Kovač, a pozdravili su ih i izaslanik odbrane Sjedinjenih Američkih Država pukovnik Pol Brocen i zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac.

Pomoćnik ministra Jovanović poželeo je svima dobrodošlicu na jedno od redovnih godišnjih informisanja namenjenih onima koji vojno-diplomatsku službu obavljaju u Srbiji.

- Kontinuitet u održavanju ove aktivnosti i naše stalno nastojanje da vam iz godine u godinu pružamo što kvalitetnije podatke, samo su jedan pokazatelj otvorenosti sistema, opredeljenosti za saradnju i partnerstvo. Ne umanjujući značaj konkretnih oblika saradnje u oblasti odbrane koju Srbija svakodnevno sprovodi sa više od 60 država u svetu i velikim brojem međunarodnih i regionalnih organizacija, ovakvi skupovi predstavljaju izuzetnu priliku za zajedničku analizu postignutog i uočavanje mogućnosti za pokretanje novih inicijativa, rekao je Jovanović.

Takođe, aktuelne teme bile su i funkcionisanje sistema planiranja, programiranja, budžetiranja i izvršenja (PPBI), projekcija budžeta za potrebe odbrane za 2014. godinu i rezultati ostvareni u oblasti međunarodne vojne saradnje. Posebno su istaknute analize aktivnosti usmerene ka izgradnji integriteta i borbi protiv korupcije u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, poštovanju načela rodne ravnopravnosti i primeni Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a predstavljeni su i budući prioriteti u procesu reforme sistema odbrane Srbije.

U zaključnom izlaganju, pomoćnik ministra odbrane istakao je da su odlazeću 2013. godinu, sa aspekta Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane, obeležili znatno povećanje broja naših pripadnika u multinacionalnim operacijama UN i EU, analiziranje i reorganizacija sistema odbrane u cilju povećanja njegove efikasnosti, rad na unapređenju normativnog i strategijskog okvira kojim je regulisana oblast odbrane, povećan obim, broj i kvalitet međunarodne saradnje, kao i stalno usavršavanje kadra i unapređenje naučnoistraživačke delatnosti u sistemu odbrane Republike Srbije.