Министарство одбране Републике Србије
 
13.12.2012.

Билатерална војна сарадња са Шведском



Делегација Оружаних снага Краљевине Шведске, коју је предводио заменик начелника Међународног сектора пуковник Ленарт Даниелсон, борави у посети Министарству одбране и Војсци Србије од 10. до 13. децембра, а поводом одржавања редовних билатералних консултација и потписивања Плана билатералне војне сарадње за 2013. годину.

У разговорима у оквиру одржавања билатералних одбрамбених консултација, начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Љубомир Николић изразио је задовољство шведском одлуком да, иако не потписује билатералне споразуме у области одбране, први пут потпише План билатералне војне сарадње са неком државом. Пуковник Николић је истакао да Министарство одбране Републике Србије традиционално одржава пријатељске односе са нордијским земљама и потписивање Плана са Краљевином Шведском само је један у низу показатеља да делимо исте европске идеје и вредности али и поштовања статусне неутралности.

Пуковник Даниелсон сагласио се да Шведска и Србија, као државе, имају много сличности и да је намера Шведске да унапреди постојећи ниво сарадње са Србијом. Шведска снажно подржава европске интеграције Србије и спремна је да јој помогне на том путу. Посебно је изражен интерес за успостављање војноекономске сарадње.

Након билатералних консултација, потписан је План билатералне војне сарадње за 2013. годину. Сарадња ће се тежишно одвијати кроз школовање и усавршавање, обуку специјалних јединица и достизање партнерских циљева, посебно у домену стандардизације и интероперабилности.

Током боравка у Србији, шведска делегација је обишла Универзитет одбране, Речну флотилу и Војно технички институт, где се упознала са капицетима и могућностима за унапређење сарадње.