Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.12.2012.

Bilateralna vojna saradnja sa Švedskom



Delegacija Oružanih snaga Kraljevine Švedske, koju je predvodio zamenik načelnika Međunarodnog sektora pukovnik Lenart Danielson, boravi u poseti Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije od 10. do 13. decembra, a povodom održavanja redovnih bilateralnih konsultacija i potpisivanja Plana bilateralne vojne saradnje za 2013. godinu.

U razgovorima u okviru održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Ljubomir Nikolić izrazio je zadovoljstvo švedskom odlukom da, iako ne potpisuje bilateralne sporazume u oblasti odbrane, prvi put potpiše Plan bilateralne vojne saradnje sa nekom državom. Pukovnik Nikolić je istakao da Ministarstvo odbrane Republike Srbije tradicionalno održava prijateljske odnose sa nordijskim zemljama i potpisivanje Plana sa Kraljevinom Švedskom samo je jedan u nizu pokazatelja da delimo iste evropske ideje i vrednosti ali i poštovanja statusne neutralnosti.

Pukovnik Danielson saglasio se da Švedska i Srbija, kao države, imaju mnogo sličnosti i da je namera Švedske da unapredi postojeći nivo saradnje sa Srbijom. Švedska snažno podržava evropske integracije Srbije i spremna je da joj pomogne na tom putu. Posebno je izražen interes za uspostavljanje vojnoekonomske saradnje.

Nakon bilateralnih konsultacija, potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2013. godinu. Saradnja će se težišno odvijati kroz školovanje i usavršavanje, obuku specijalnih jedinica i dostizanje partnerskih ciljeva, posebno u domenu standardizacije i interoperabilnosti.

Tokom boravka u Srbiji, švedska delegacija je obišla Univerzitet odbrane, Rečnu flotilu i Vojno tehnički institut, gde se upoznala sa kapicetima i mogućnostima za unapređenje saradnje.