Министарство одбране Републике Србије
 
06.09.2012.

Посета делегацијe Националне гарде Охаја



Делегација Националне гарде Охаја посетила је данас Сектор за људске ресурсе Министарства одбране. Циљ посете америчке делегације, коју је предводила командант специјалних снага НГ Охаја бригадни генерал Марија Кели, била је размена искустава о учешћу жена у оружаним снагама.

Том приликом, генерал Кели разговарала је са заступником помоћника министра за људске ресурсе и начелником Управе за кадрове генерал-мајором Слађаном Ђорђевићем, који је са сарадницима презентовао податке о заступљености жена, као о механизмима заштите и правима жена у систему одбране наше земље.

Генерал Ђорђевић је у разговору истакао да жене чине нешто мање од петине од укупног броја запослених у Министарству одбране и Војске Србије и углавном су запослене на административним и аналитичким дужностима. Он је изразио очекивање да ће се број жена на позицијама доносилаца одлука у наредном периоду повећавати.

У наставку посете, делегација Националне гарде Охаја посетила je Војну aкадемију. Након сусрета са начелником генерал–мајором Младеном Вуруном и командантом 4. бригаде Копнене војске бригадним генералом Милосавом Симовићем, генерал Кели је кадеткињама и њиховим командирима говорила о искуствима, проблемима и обуци, али и специфичностима каријерног развоја жена у Оружаним снагама САД.

O важности жена на лидерским позицијама у систему одбране једне земље окупљенима је говорио и командант Копнене војске Националне гарде Охаја бригадни генерал Џон Херис.

Током боравка у српској престоници, америчка делегација посетиће и Војномедицинску академију, Институт за стратегијска истраживања и Центар за мировне операције.