Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.09.2012.

Poseta delegacije Nacionalne garde Ohaja



Delegacija Nacionalne garde Ohaja posetila je danas Sektor za ljudske resurse Ministarstva odbrane. Cilj posete američke delegacije, koju je predvodila komandant specijalnih snaga NG Ohaja brigadni general Marija Keli, bila je razmena iskustava o učešću žena u oružanim snagama.

Tom prilikom, general Keli razgovarala je sa zastupnikom pomoćnika ministra za ljudske resurse i načelnikom Uprave za kadrove general-majorom Slađanom Đorđevićem, koji je sa saradnicima prezentovao podatke o zastupljenosti žena, kao o mehanizmima zaštite i pravima žena u sistemu odbrane naše zemlje.

General Đorđević je u razgovoru istakao da žene čine nešto manje od petine od ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije i uglavnom su zaposlene na administrativnim i analitičkim dužnostima. On je izrazio očekivanje da će se broj žena na pozicijama donosilaca odluka u narednom periodu povećavati.

U nastavku posete, delegacija Nacionalne garde Ohaja posetila je Vojnu akademiju. Nakon susreta sa načelnikom general–majorom Mladenom Vurunom i komandantom 4. brigade Kopnene vojske brigadnim generalom Milosavom Simovićem, general Keli je kadetkinjama i njihovim komandirima govorila o iskustvima, problemima i obuci, ali i specifičnostima karijernog razvoja žena u Oružanim snagama SAD.

O važnosti žena na liderskim pozicijama u sistemu odbrane jedne zemlje okupljenima je govorio i komandant Kopnene vojske Nacionalne garde Ohaja brigadni general Džon Heris.

Tokom boravka u srpskoj prestonici, američka delegacija posetiće i Vojnomedicinsku akademiju, Institut za strategijska istraživanja i Centar za mirovne operacije.