Министарство одбране Републике Србије
 
07.05.2012.

Штабна вежба „Милезијска криза“



У Школи националне одбране у касарни "Бањица 2" данас је почело извођење Интерресорне штабне вежбе „Милезијска криза“ слушалаца 55. класе Генералштабног усавршавања. То је образовна вежба чији је циљ даљи развој схватања међународних мировних операција.

Штабна вежба „Милезијска криза“ траје пет дана и биће изведена под покровитељством Велике Британије и Краљевине Норвешке. Изасланици одбране тих земаља, пуковници Вилијем Инглиш и Есбен Ас, првог дана вежбе обратили су се присутним слушаоцима.

Руководилац вежбом је пуковник Велимир Кевац, а његови помоћници су потпуковник Мартин Лангвик и др Ендрју Стјуарт. Поред полазника Генералштабног усавршавања, у вежби учествују и представници МУП-а и Црвеног крста Србије.

Реч је о оперативном нивоу вежбе планирања и извршења у циљу јачања разумевања мултинационалних операција као одговора на кризу. Постављена у 2013, она комбинује позадину реалног света са измишљеним догађајима. Вежба укључује распоређивање фиктивне мисије Европске Уније на фиктивне земље које се налазе на афричком континенту.