Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.05.2012.

Štabna vežba „Milezijska kriza“



U Školi nacionalne odbrane u kasarni "Banjica 2" danas je počelo izvođenje Interresorne štabne vežbe „Milezijska kriza“ slušalaca 55. klase Generalštabnog usavršavanja. To je obrazovna vežba čiji je cilj dalji razvoj shvatanja međunarodnih mirovnih operacija.

Štabna vežba „Milezijska kriza“ traje pet dana i biće izvedena pod pokroviteljstvom Velike Britanije i Kraljevine Norveške. Izaslanici odbrane tih zemalja, pukovnici Vilijem Ingliš i Esben As, prvog dana vežbe obratili su se prisutnim slušaocima.

Rukovodilac vežbom je pukovnik Velimir Kevac, a njegovi pomoćnici su potpukovnik Martin Langvik i dr Endrju Stjuart. Pored polaznika Generalštabnog usavršavanja, u vežbi učestvuju i predstavnici MUP-a i Crvenog krsta Srbije.

Reč je o operativnom nivou vežbe planiranja i izvršenja u cilju jačanja razumevanja multinacionalnih operacija kao odgovora na krizu. Postavljena u 2013, ona kombinuje pozadinu realnog sveta sa izmišljenim događajima. Vežba uključuje raspoređivanje fiktivne misije Evropske Unije na fiktivne zemlje koje se nalaze na afričkom kontinentu.