Министарство одбране Републике Србије
 
05.04.2012.

Посета Центру за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу



Министар одбране Драган Шутановац са сарадницима посетио је данас Центар за усавршавање кадрова атомско-биолошко-хемијске одбране (ЦУК АБХО) у крушевачкој касарни “Цар Лазар“.

Према министровим речима реч је о Центру који је понос Војске Србије, а уз Војномедицинску академију је Регионални центар у оквиру којег је, у протекле четири године, за рад у области АБХО заштите, обучено више од 400 страних официра.

„Центар је школовао више од четири стотине страних официра, те ће и у будућности бити изузетно важан, не само са аспекта обуке припадника Војске Србије, већ и припадника земаља Партнерства за мир. Ово је важан Центар за обуку, за Војску Србије, због чега ми је драго да су искуства које се овде стичу таква, да у свету када разговарамо о АБХО заштити, сви знају за Центар у Крушевцу “, рекао је министар Шутановац изразивши жељу да ће се наставити са усавршавањем и опремањем Центра, о чему је било речи и данас у разговору министра са командантима Центра. Према његовим речима, потребни су инфраструктурни радови, али будући развој Центра биће усмерен на подизању нивоа образовања и опремљености Војске.

Командант ЦУК АБХО пуковник Слободан Савић истакао је да је та јединица у протеклом периоду реализовала важне активности на међународном плану. У оквиру сарадње са Организацијом за забрану хемијског оружја, сваке године у Центру се реализују курсеви за потребе те организације, а то је једна од обавеза Републике Србије у спровођењу Конвенције.

„Обучили смо велики број полазника. Организујемо и тренинге за инспекторе Организације за забрану хемијског оружја, а у оквиру развоја Центра као Регионалног центра сваке године реализујемо курсеве за земље из региона, Партнерства за мир и неке земље које су чланице НАТО“, рекао је пуковник Савић.

После уводне презентације, током које су команданти Центра представили тренутно стање и планове за будућност те службе, министар одбране је обишао тактичкo - техничко збор на коме су изложена средства и опрема које та јединица користи у свом раду. После збора, у оквиру вежбе, приказан је и рад припадника јединице.

АБХ служба Војске Србије има дугу традицију, од 1932. године, у којој Центар АБХО има водећу улогу. Центар је од 1956. године лоциран у Крушевцу. У склопу реформи система одбране Републике Србије, од 2007. године ЦУК АБХО се налази у саставу Команде за обуку Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА