Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.04.2012.

Poseta Centru za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu



Ministar odbrane Dragan Šutanovac sa saradnicima posetio je danas Centar za usavršavanje kadrova atomsko-biološko-hemijske odbrane (CUK ABHO) u kruševačkoj kasarni “Car Lazar“.

Prema ministrovim rečima reč je o Centru koji je ponos Vojske Srbije, a uz Vojnomedicinsku akademiju je Regionalni centar u okviru kojeg je, u protekle četiri godine, za rad u oblasti ABHO zaštite, obučeno više od 400 stranih oficira.

„Centar je školovao više od četiri stotine stranih oficira, te će i u budućnosti biti izuzetno važan, ne samo sa aspekta obuke pripadnika Vojske Srbije, već i pripadnika zemalja Partnerstva za mir. Ovo je važan Centar za obuku, za Vojsku Srbije, zbog čega mi je drago da su iskustva koje se ovde stiču takva, da u svetu kada razgovaramo o ABHO zaštiti, svi znaju za Centar u Kruševcu “, rekao je ministar Šutanovac izrazivši želju da će se nastaviti sa usavršavanjem i opremanjem Centra, o čemu je bilo reči i danas u razgovoru ministra sa komandantima Centra. Prema njegovim rečima, potrebni su infrastrukturni radovi, ali budući razvoj Centra biće usmeren na podizanju nivoa obrazovanja i opremljenosti Vojske.

Komandant CUK ABHO pukovnik Slobodan Savić istakao je da je ta jedinica u proteklom periodu realizovala važne aktivnosti na međunarodnom planu. U okviru saradnje sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja, svake godine u Centru se realizuju kursevi za potrebe te organizacije, a to je jedna od obaveza Republike Srbije u sprovođenju Konvencije.

„Obučili smo veliki broj polaznika. Organizujemo i treninge za inspektore Organizacije za zabranu hemijskog oružja, a u okviru razvoja Centra kao Regionalnog centra svake godine realizujemo kurseve za zemlje iz regiona, Partnerstva za mir i neke zemlje koje su članice NATO“, rekao je pukovnik Savić.

Posle uvodne prezentacije, tokom koje su komandanti Centra predstavili trenutno stanje i planove za budućnost te službe, ministar odbrane je obišao taktičko - tehničko zbor na kome su izložena sredstva i oprema koje ta jedinica koristi u svom radu. Posle zbora, u okviru vežbe, prikazan je i rad pripadnika jedinice.

ABH služba Vojske Srbije ima dugu tradiciju, od 1932. godine, u kojoj Centar ABHO ima vodeću ulogu. Centar je od 1956. godine lociran u Kruševcu. U sklopu reformi sistema odbrane Republike Srbije, od 2007. godine CUK ABHO se nalazi u sastavu Komande za obuku Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA