Министарство одбране Републике Србије
 
20.03.2012.

Отворене изложбе „Филмови које смо волели“ и „Филмски плакат 1941-1945“



Изложбе “ Филмови које смо волели” и „Филмски плакат 1941-1945“ вечерас је у Дому Војске Србије отворио наш познати глумац и редитељ Радош Бајић који је том приликом истакао да је сведок времена у којем је војска давала снажну потпору развоју домаће кинематографије као и да се Војска Србије укључује у многе значајне пројекте из свих области културног стваралаштва.

У Великој и Малој галерији Дома Војске београдска публика ће до 14. априла моћи да погледа део јединствене збирке филмских плаката Историјског архива Пожаревац. На свечаности приређеној поводом отварања поставке, осим Бајића, говорили су управник Музеја Југословенске кинотеке и редитељ Динко Туцаковић, председник Скупштине Града Пожаревца Миомир Илић, директорка Историјског архива Пожаревац мр Јасмина Николић и потпуковник Славољуб Марковић, директор Медија центра “Одбрана”, уз чију је подршку изложба организована.

Поздрављајући присутне потпуковник Марковић истакао је да ова изложба, када је реч о садржају, за разлику од претходних којима су презентована уметничка дела и фотографије, можда јесте одступање од излагачког концепта Медија центра „Одбрана“, али да то, у погледу сарадње те установе са еминентним институцијама културе у Србији сигурно није.

Изложба „Филмови које смо волели“ прати развој домаће кинематографије од 1947. до 1980. године. На њој су представљена јединствена остварења врхунских редитеља, а филмски рекламни материјал заступа ратни филм, социјалну или психолошку драму, екранизована значајна прозна остварења, али и бајке, дечији филм, мјузикле, комедије.

Изложба је хронолошки приказ филмова, без поделе на жанрове и ауторска имена. Намера аутора поставке била је да се презентују јединствена остварења српске и југословенске продукције у времену када, осим по припадности филма продукцијским кућама, другачије издвајање није било могуће.

Међу ауторима који су своје место нашли у изложбеној поставци су Пуриша Ђорђевић, Вељко Билајић, Жорж Скригин, Живко Павловић, Кокан Ракоњац и остали значајни редитељи наше кинематографије.

Изложба, „Филмски плакат 1941-1945“ документује европско кинематографско стваралаштво током Другог светског рата. Плакати са ове изложбе говоре о филмовима немачке, мађарске, шведске и америчке продукције у наведеном периоду, а као целина остављају снажан утисак о догађајима и токовима прошлости.

Изложбе организоване у Дому Војске настале су дугогодишњим трудом Благоја Чкоњевића и поклон су његовог сина Марка Чкоњевића Историјском архиву Пожаревац.

Аутори изложбе и репрезентативног каталога су мр Јасмина Николић, Драгана Милорадовић Николић и Горан Митић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА