Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.03.2012.

Otvorene izložbe „Filmovi koje smo voleli“ i „Filmski plakat 1941-1945“



Izložbe “ Filmovi koje smo voleli” i „Filmski plakat 1941-1945“ večeras je u Domu Vojske Srbije otvorio naš poznati glumac i reditelj Radoš Bajić koji je tom prilikom istakao da je svedok vremena u kojem je vojska davala snažnu potporu razvoju domaće kinematografije kao i da se Vojska Srbije uključuje u mnoge značajne projekte iz svih oblasti kulturnog stvaralaštva.

U Velikoj i Maloj galeriji Doma Vojske beogradska publika će do 14. aprila moći da pogleda deo jedinstvene zbirke filmskih plakata Istorijskog arhiva Požarevac. Na svečanosti priređenoj povodom otvaranja postavke, osim Bajića, govorili su upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke i reditelj Dinko Tucaković, predsednik Skupštine Grada Požarevca Miomir Ilić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac mr Jasmina Nikolić i potpukovnik Slavoljub Marković, direktor Medija centra “Odbrana”, uz čiju je podršku izložba organizovana.

Pozdravljajući prisutne potpukovnik Marković istakao je da ova izložba, kada je reč o sadržaju, za razliku od prethodnih kojima su prezentovana umetnička dela i fotografije, možda jeste odstupanje od izlagačkog koncepta Medija centra „Odbrana“, ali da to, u pogledu saradnje te ustanove sa eminentnim institucijama kulture u Srbiji sigurno nije.

Izložba „Filmovi koje smo voleli“ prati razvoj domaće kinematografije od 1947. do 1980. godine. Na njoj su predstavljena jedinstvena ostvarenja vrhunskih reditelja, a filmski reklamni materijal zastupa ratni film, socijalnu ili psihološku dramu, ekranizovana značajna prozna ostvarenja, ali i bajke, dečiji film, mjuzikle, komedije.

Izložba je hronološki prikaz filmova, bez podele na žanrove i autorska imena. Namera autora postavke bila je da se prezentuju jedinstvena ostvarenja srpske i jugoslovenske produkcije u vremenu kada, osim po pripadnosti filma produkcijskim kućama, drugačije izdvajanje nije bilo moguće.

Među autorima koji su svoje mesto našli u izložbenoj postavci su Puriša Đorđević, Veljko Bilajić, Žorž Skrigin, Živko Pavlović, Kokan Rakonjac i ostali značajni reditelji naše kinematografije.

Izložba, „Filmski plakat 1941-1945“ dokumentuje evropsko kinematografsko stvaralaštvo tokom Drugog svetskog rata. Plakati sa ove izložbe govore o filmovima nemačke, mađarske, švedske i američke produkcije u navedenom periodu, a kao celina ostavljaju snažan utisak o događajima i tokovima prošlosti.

Izložbe organizovane u Domu Vojske nastale su dugogodišnjim trudom Blagoja Čkonjevića i poklon su njegovog sina Marka Čkonjevića Istorijskom arhivu Požarevac.

Autori izložbe i reprezentativnog kataloga su mr Jasmina Nikolić, Dragana Miloradović Nikolić i Goran Mitić.
photoFOTOGALERIJA