Министарство одбране Републике Србије
 
12.03.2012.

Припреме скијашке репрезентације на Копаонику



Скијашка репрезентација Министарства одбране и Војске Србије приводи крају десетодневне припреме на Копаонику за 52. Светско војно првенство које се одржава у Словенији од 19. до 24. марта.

Према речима државног секретара у Министарству одбране и шефа делегације Србије при CISM-и, др Зорана Јефтића, систем одбране има више могућности да ради на развоју зимских спортова у последње три године, од када су и припадници војске интензивније укључени у зимска такмичења у оквиру CISM-е.

- На оваквим такмичењима учествује светска спортска елита и сваки наш пласман у првих десет је феноменалан резултат. Но, нису нам само такмичења битна. Акценат је заправо на развијању спорта у оквиру опште физичке припреме - рекао је државни секретар Јефтић приликом посете скијашима, напомињући да је важност физичке спремности већа од када је извршена професионализација Војске. Он је, такође, истакао да је квалитетном селекцијом направљен добар тим, а сваки од такмичара је, пре свега, добар старешина или кадет, што је и најважнији предуслов како би постао део скијашке елите.

- Сваки од њих представља амбасадора наше војске и земље у иностранству и сви са поносом носе мајице са натписом „Србија“. Они имају прилику да пренесу слику Војске Србије у свету - рекао је секретар Јефтић и подсетио да су на прошлогодишњем првенству у Сарајеву скренули пажњу на себе, како добрим пласманом, тако и фантастичном атмосфером коју су ширили.

Нашу женску репрезентацију у алпској дисциплини велеслалом чине заставник Радмила Ђурић, кадеткиње Оља Јеркић и Миљана Митровић, док ће боје Србије у истој дисциплини, али у мушкој конкуренцији бранити капетан Денијел Пешић, потпоручник Дарко Јеремић, кадет Милош Шумарац и резервни војник Владислав Мандић. Нордијски програм биће у Покљуци, а Србију ће у крос кантрију представљати разводник Ксенија Бубњевић у трци на 10 километара и старији водник Игор Вуковић на 15 километара. За њихов садашњи напредак, али и претходне резултате најзаслужнији су тренери Војко Петковић и Стево Радош, професори Војне aкадемије.

На прошлогодишњем Светском војном првенству одржаном у Сарајеву, наша мушка репрезентација надметала се са такмичарима из 23 земље и у алпским дисциплинама екипно се изборила за четврто место. Годину дана раније, у Италији на Првим зимским војним играма успели су да освоје бронзану медаљу.