Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.03.2012.

Pripreme skijaške reprezentacije na Kopaoniku



Skijaška reprezentacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije privodi kraju desetodnevne pripreme na Kopaoniku za 52. Svetsko vojno prvenstvo koje se održava u Sloveniji od 19. do 24. marta.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu odbrane i šefa delegacije Srbije pri CISM-i, dr Zorana Jeftića, sistem odbrane ima više mogućnosti da radi na razvoju zimskih sportova u poslednje tri godine, od kada su i pripadnici vojske intenzivnije uključeni u zimska takmičenja u okviru CISM-e.

- Na ovakvim takmičenjima učestvuje svetska sportska elita i svaki naš plasman u prvih deset je fenomenalan rezultat. No, nisu nam samo takmičenja bitna. Akcenat je zapravo na razvijanju sporta u okviru opšte fizičke pripreme - rekao je državni sekretar Jeftić prilikom posete skijašima, napominjući da je važnost fizičke spremnosti veća od kada je izvršena profesionalizacija Vojske. On je, takođe, istakao da je kvalitetnom selekcijom napravljen dobar tim, a svaki od takmičara je, pre svega, dobar starešina ili kadet, što je i najvažniji preduslov kako bi postao deo skijaške elite.

- Svaki od njih predstavlja ambasadora naše vojske i zemlje u inostranstvu i svi sa ponosom nose majice sa natpisom „Srbija“. Oni imaju priliku da prenesu sliku Vojske Srbije u svetu - rekao je sekretar Jeftić i podsetio da su na prošlogodišnjem prvenstvu u Sarajevu skrenuli pažnju na sebe, kako dobrim plasmanom, tako i fantastičnom atmosferom koju su širili.

Našu žensku reprezentaciju u alpskoj disciplini veleslalom čine zastavnik Radmila Đurić, kadetkinje Olja Jerkić i Miljana Mitrović, dok će boje Srbije u istoj disciplini, ali u muškoj konkurenciji braniti kapetan Denijel Pešić, potporučnik Darko Jeremić, kadet Miloš Šumarac i rezervni vojnik Vladislav Mandić. Nordijski program biće u Pokljuci, a Srbiju će u kros kantriju predstavljati razvodnik Ksenija Bubnjević u trci na 10 kilometara i stariji vodnik Igor Vuković na 15 kilometara. Za njihov sadašnji napredak, ali i prethodne rezultate najzaslužniji su treneri Vojko Petković i Stevo Radoš, profesori Vojne akademije.

Na prošlogodišnjem Svetskom vojnom prvenstvu održanom u Sarajevu, naša muška reprezentacija nadmetala se sa takmičarima iz 23 zemlje i u alpskim disciplinama ekipno se izborila za četvrto mesto. Godinu dana ranije, u Italiji na Prvim zimskim vojnim igrama uspeli su da osvoje bronzanu medalju.