Министарство одбране Републике Србије
 
10.02.2012.

Потписан План билатералне војне сарадње са Данском



У званичној посети Краљевини Данској од 7. до 9. фебруара, ради билатералних консултација и потписивања Плана билатералне војне сарадње за 2012. годину, боравила је радна група Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио начелник Одељења за билатералу у Управи за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац.

Краљевина Данска један је од највећих донатора и активно је укључена у процес реформе система одбране. У претходном периоду дала је велики допринос у успостављању и развоју службе трагања и спасавања, безбедности летења, кроз пројекте преквалификације вишка војног кадра (PRISMA), учења енглеског језика (PELT), школовања и усавршавања припадника МО и ВС на Балтичком колеџу одбране и развоју информатичке мреже.

Током разговора у Команди одбране К. Данске обострано је закључено да је билатерална војна сарадња на високом нивоу. Договорен је наставак сарадње у започетим пројектима и потписан План БВС за 2012. годину. Данска страна је још једном потврдила опредељеност за наставак финансијске подршке и асистенције у процесу реформе система одбране Р. Србије до 2014. године, подршку пројектима OEBS и UNDP у вези са адекватним складиштењем и уништавањем вишка конвенционалне муниције. Размотрена је и могућност унапређења правог оквира за интензивирање сарадње и потписивања Споразума о сарадњи у области одбране.