Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.02.2012.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Danskom



U zvaničnoj poseti Kraljevini Danskoj od 7. do 9. februara, radi bilateralnih konsultacija i potpisivanja Plana bilateralne vojne saradnje za 2012. godinu, boravila je radna grupa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik Odeljenja za bilateralu u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac.

Kraljevina Danska jedan je od najvećih donatora i aktivno je uključena u proces reforme sistema odbrane. U prethodnom periodu dala je veliki doprinos u uspostavljanju i razvoju službe traganja i spasavanja, bezbednosti letenja, kroz projekte prekvalifikacije viška vojnog kadra (PRISMA), učenja engleskog jezika (PELT), školovanja i usavršavanja pripadnika MO i VS na Baltičkom koledžu odbrane i razvoju informatičke mreže.

Tokom razgovora u Komandi odbrane K. Danske obostrano je zaključeno da je bilateralna vojna saradnja na visokom nivou. Dogovoren je nastavak saradnje u započetim projektima i potpisan Plan BVS za 2012. godinu. Danska strana je još jednom potvrdila opredeljenost za nastavak finansijske podrške i asistencije u procesu reforme sistema odbrane R. Srbije do 2014. godine, podršku projektima OEBS i UNDP u vezi sa adekvatnim skladištenjem i uništavanjem viška konvencionalne municije. Razmotrena je i mogućnost unapređenja pravog okvira za intenziviranje saradnje i potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.