Министарство одбране Републике Србије
 
19.11.2020.

Обука вода за заштиту снага у мировној мисији UNIFIL у Либану



У Центру за обуку јединица за мултинационалне операције у бази “Југ” у току је обука вода за заштиту снага из састава Команде за обуку за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Током овог дела припрема, реализује се колективна обука у условима сличним онима у зони операције, а супозиције које вод решава су у потпуности прилагођене ситуацијама у којима се може наћи током извршавања задатака у мисији.
 
Пре упућивања у мировну операцију, реализује се интензивна обука у кабинетима, на полигонима и вежбалиштима Војске Србије како би се обезбедила потпуна спремност јединице за извршавање наменских задатака.
 
Програмом су обухваћени садржаји из тактичке, ватрене, физичке и санитетске обуке и теме из међународног хуманитарног права, са тежиштем на реализацији задатака приликом патролирања и обезбеђења базе. У завршном делу припрема вод за заштиту снага очекује тродневна тактичка вежба на којој ће се проверити обученост и интероперабилност јединице за учешће у овој мисији.

Војска Србије ангажује вод за заштиту снага у мисији Уједињених нација у Либану од 2014. године. Основни задатак нашег вода, који се налази у саставу италијанског контингента, је обезбеђење базе у којој су смештене снаге Уједињених нација.
 
Ово је једна у низу активности Центра за обуку јединица за мултинационалне операције који је основна локација у Србији за колективну обуку јединица предвиђених за упућивање у мултинационалне операције.
 
Мисија Центра је да обезбеди квалификован персонал и адекватне услове за обуку јединица у руковању наоружањем, тактикама, техникама и процедурама у мировним мисијама, као и извођење вежби евалуације у условима коришћења модерних полигона, савремених учионичких капацитета, тренажера и симулатора, који га чине јединственим у региону.
 
Даљим развојем планирано је да Центар добије статус регионалног центра, а потом и статус Центра Партнерства за мир.
 
На том развојном путу успостављена је непосредна и ефикасна сарадња са Европском командом Оружаних снага САД у Европи и Националном гардом Охаја, кроз бројне заједничке активности у Србији и САД. Резултати те сарадње превасходно се огледају у размени и стицању искустава у развоју, организацији и функционисању центара за обуку. Пружена је и значајна финансијска помоћ и извршена набавка најсавременијих средстава обуке путем донације од стране америчког партнера.

Кључне активности обуке које се реализују у Центру су обука јединица за упућивање у мултинационалне операције, вежбе евалуације декларисаних јединица Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама, мултинационалне вежбе „Платинасти вук“ и „Обазриви вук“ на којима је до сада учешће узело више од 15 партнерских земаља, као и бројни међународно сертификовани курсеви које изводе реномирани инструктори из Војске Србије и партнерских земаља (курс за учешће цивилних експерата у мировним мисијама, курс инструктора обуке, курс за војне посматраче, курс за штабне официре и курс команданата контингента).
 
Обука у Центру реализује се по принципу целине/модула који имају могућност усавршавања и надовезивања и то су функционална обука у учионичким капацитетима, обука послуга и тимова која се реализује на полигону „Боровац“, колективна обука и реализација вежби на војном комплексу „Рујан“ и гађања на мултифункционалном стрелишном комплексу „Вртогош“.
 
Вишеструке су користи од коришћења Центра који се огледају у одличној обуци припадника Војске Србије, доприносу безбедности у региону и свету и позитивним економским и финансијским ефектима.
 
Развијање капацитета Центра за обуку јединица за мултинационалне операције значајно доприноси повећању угледа Републике Србије, о чему сведоче бројни званични извештаји високих функционера УН о професионалности, квалитету припрема, обуке јединица и беспрекорној реализацији мисија и задатака у разним мултинационалним операцијама под окриљем УН и ЕУ широм света.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА