Министарство одбране Републике Србије
 
29.01.2020.

Председник Вучић: У историји Срба са једне и са друге стране Дрине нисмо имали оволики број година без иједне теже речи




 - Данас смо се договорили за једну врсту додатне конкретне подршке привреди Републике Српске. Ми ћемо преко Владе Републике Српске, којој ћемо уплатити одређен новац, посебно субвенционисати привреднике у Републици Српској, за њихову опрему, предузећа и машине, у висини која је чак повољнија него у Републици Србији, зато што желимо да подстакнемо опстанак нашег народа на својим огњиштима и желимо да помогнемо даљем и бржем развоју Републике Српске - истакао је председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић који је данас посетио Мркоњић Град у Републици Српској, где је обишао Гимназију и Машинску школу. У посети су били и министар одбране Александар Вулин, председница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.
 
Председник Вучић је нагласио да је вредност донације Републике Србије средњошколском центру у Мркоњић Граду, у коме су Гимназија и Машинска школа, 300 хиљада евра и намењена је за опрему и машине.
 
- Додајте томе још 200 хиљада конвертибилних марака за Дом здравља, односно мамограф, јер је важно да све жене и овде имају мамограф како би приметиле прве симптоме болести, да не морају да иду за Бањалуку, као и да обезбедимо возила за Дом здравља. Донели смо одлуку да помогнемо и суседним општинама, Шипову, Језеру и Рибнику, српској општини Купрес и Новом Селу, да им помогнемо у финансијском смислу и наставићемо са тим - нагласио је председник Вучић.
 
Председник Вучић је истакао да је захвалан српском члану председништва Додику и председници Цвијановић на томе што разумеју колико је важно да очувамо целину нашег народа, да увек будемо заједно.

- Мислим да у историји Срба са једне и са друге стране Дрине нисмо имали оволики број година да ниједну тежу реч нисте могли да чујете између нас. И веома сам поносан на то и веома сам срећан због тога, Тако нешто никада у српској историји није постојало. Та врста слоге, чак и када нисмо у свему сагласни, та врста јединства, сазнања и спознаје да морамо да будемо заједно и да само јединствени можемо да опстанемо, мислим да је можда и већа тековина од свега другог и зато сам захвалан Додику и председници Цвијановић и свим људима који су уложили своју енергију да тако нешто успемо данас да имамо и да тако нешто већ дуго времена одржавамо - нагласио је председник Вучић, додајући да је посебно срећан што ће данас посетити Дрвар и видети лица људи који можда нису веровали да ће се нешто за тако кратко време направити.
 
Председник Вучић је поручио да је наш народ један и јединствен и да наш народ нико не може да раздваја на било који начин.
 
- За мене је иста порука за Србе где год да живе, и за Србе у Црној Гори, и за Србе у Српској и за Србе у Федерацији - да смо један народ и да имамо једну цркву - нагласио је председник Вучић.
 
Поводом данашње посете, начелница општине Мркоњић Град, Дивна Аничић уручила је председнику Вучићу Повељу почасног грађанина Мркоњић Града.
 
Српски члан Председништва БиХ Додик и председница Цвијановић захвалили су председнику Вучићу на посети, сагласили се у оцени да посета председника Вучића шаље снажну поруку и указали на значај сарадње институција Републике Српске и Републике Србије.
 
Након посете образовним установама у том граду, у згради општине Мркоњић Град председник Вучић састао се са званичницима и привредницима.
 
Састанку су присуствовали министар одбране Александар Вулин, српски члана Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић и председавајући Савета министара Зоран Тегелтија.
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.01.2020
mp4 (239,28 MB)
Изјава председника Србије Александра Вучића
29.01.2020
mp4 (92,34 MB)
Изјава члана Председништва БиХ Милорада Додика
29.01.2020
mp4 (132,68 MB)
Посета Мркоњић Граду