Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.01.2020.

Predsednik Vučić: U istoriji Srba sa jedne i sa druge strane Drine nismo imali ovoliki broj godina bez ijedne teže reči




 - Danas smo se dogovorili za jednu vrstu dodatne konkretne podrške privredi Republike Srpske. Mi ćemo preko Vlade Republike Srpske, kojoj ćemo uplatiti određen novac, posebno subvencionisati privrednike u Republici Srpskoj, za njihovu opremu, preduzeća i mašine, u visini koja je čak povoljnija nego u Republici Srbiji, zato što želimo da podstaknemo opstanak našeg naroda na svojim ognjištima i želimo da pomognemo daljem i bržem razvoju Republike Srpske - istakao je predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić koji je danas posetio Mrkonjić Grad u Republici Srpskoj, gde je obišao Gimnaziju i Mašinsku školu. U poseti su bili i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.
 
Predsednik Vučić je naglasio da je vrednost donacije Republike Srbije srednjoškolskom centru u Mrkonjić Gradu, u kome su Gimnazija i Mašinska škola, 300 hiljada evra i namenjena je za opremu i mašine.
 
- Dodajte tome još 200 hiljada konvertibilnih maraka za Dom zdravlja, odnosno mamograf, jer je važno da sve žene i ovde imaju mamograf kako bi primetile prve simptome bolesti, da ne moraju da idu za Banjaluku, kao i da obezbedimo vozila za Dom zdravlja. Doneli smo odluku da pomognemo i susednim opštinama, Šipovu, Jezeru i Ribniku, srpskoj opštini Kupres i Novom Selu, da im pomognemo u finansijskom smislu i nastavićemo sa tim - naglasio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je istakao da je zahvalan srpskom članu predsedništva Dodiku i predsednici Cvijanović na tome što razumeju koliko je važno da očuvamo celinu našeg naroda, da uvek budemo zajedno.

- Mislim da u istoriji Srba sa jedne i sa druge strane Drine nismo imali ovoliki broj godina da nijednu težu reč niste mogli da čujete između nas. I veoma sam ponosan na to i veoma sam srećan zbog toga, Tako nešto nikada u srpskoj istoriji nije postojalo. Ta vrsta sloge, čak i kada nismo u svemu saglasni, ta vrsta jedinstva, saznanja i spoznaje da moramo da budemo zajedno i da samo jedinstveni možemo da opstanemo, mislim da je možda i veća tekovina od svega drugog i zato sam zahvalan Dodiku i predsednici Cvijanović i svim ljudima koji su uložili svoju energiju da tako nešto uspemo danas da imamo i da tako nešto već dugo vremena održavamo - naglasio je predsednik Vučić, dodajući da je posebno srećan što će danas posetiti Drvar i videti lica ljudi koji možda nisu verovali da će se nešto za tako kratko vreme napraviti.
 
Predsednik Vučić je poručio da je naš narod jedan i jedinstven i da naš narod niko ne može da razdvaja na bilo koji način.
 
- Za mene je ista poruka za Srbe gde god da žive, i za Srbe u Crnoj Gori, i za Srbe u Srpskoj i za Srbe u Federaciji - da smo jedan narod i da imamo jednu crkvu - naglasio je predsednik Vučić.
 
Povodom današnje posete, načelnica opštine Mrkonjić Grad, Divna Aničić uručila je predsedniku Vučiću Povelju počasnog građanina Mrkonjić Grada.
 
Srpski član Predsedništva BiH Dodik i predsednica Cvijanović zahvalili su predsedniku Vučiću na poseti, saglasili se u oceni da poseta predsednika Vučića šalje snažnu poruku i ukazali na značaj saradnje institucija Republike Srpske i Republike Srbije.
 
Nakon posete obrazovnim ustanovama u tom gradu, u zgradi opštine Mrkonjić Grad predsednik Vučić sastao se sa zvaničnicima i privrednicima.
 
Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, srpski člana Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.
 
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.01.2020
mp4 (239,28 MB)
Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića
29.01.2020
mp4 (92,34 MB)
Izjava člana Predsedništva BiH Milorada Dodika
29.01.2020
mp4 (132,68 MB)
Poseta Mrkonjić Gradu