Министарство одбране Републике Србије
 
08.12.2018.

Министар Вулин: Војска је ту да помогне



Министар одбране Александар Вулин посетио је данас Војномедицински центар Карабурма у Београду где су организовани бесплатни лекарски прегледи за грађане.

Осим у ВМЦ Карабурма, Управа за војно здравство Министарства одбране организовала је бесплатне специјалистичке прегледе у војним болницама Ниш и Нови Сад, у току данашњег дана.

Како је истакао министар Вулин, у акцији бесплатних прегледа која се спроводи у оквиру војног здравства прегледано је више од 5.000 пацијената.

- Војска Србије је увек ту да помогне својим суграђанима и не прави разлику између њених припадника и цивила. Сваки грађанин Србије заслужује најбољу могућу негу и Војска је ту да му помогне и да му ту негу да. У току ове године обавили смо око 600.000 прегледа пацијената без обзира да ли су војни или цивилни, а обавили смо и 3,9 милиона различитих процедура и медицинских захвата. Свако улагање у Војску Србије је улагање у квалитет живота сваког грађанина Србије и колико год да нам је војска организованија, снажнија, опремљенија, толико ће живот у Србији бити и безбеднији, али и бољи, поручио је министар одбране.

Управник Центра војномедицинских установа Београд пуковник Славољуб Сталетовић нагласио је да се акција организује већ годину дана, али да су почеци били тешки и проблематични.

- Међутим, ево за годину дана се показало да је тај потез био изванредан, да смо пружили много користи грађанима и промовисали војно здравство. Изузетно смо поносни, јер смо успели да покажемо да добро радимо и да помажемо грађанима, рекао је пуковник Сталетовић.

И ове, као и претходних година, грађани су се у великом броју одазвали акцији бесплатних прегледа. Радмила Марковић из Београда каже да је акција дошла у правом тренутку и да је срећна због тога.

- Бесплатни прегледи значе грађанима, јер многи немају прилике да провере своје здравље - или немају здравствену књижицу или се термин за заказивање прегледа веома дуго чека, рекла је пацијенткиња.

Београђанин Миладин Луковић презадовољан је и прегледима и лекарским особљем.

- Веома нам значе акције. Доктори су много добри, и овде на Карабурми и у Војномедицинској академији. Стварно сам презадовољан, поручио је Луковић.

Министар Вулин посетио је данас ВМЦ Карабурма у пратњи државног секретара у Министарству одбране Бојана Јоцића и начелника Управе за војно здравство бригадног генерала Угљеше Јовичића.

У оквиру бесплатних прегледа раде се основне анализе крви, одређивање нивоа шећера у крви, ЕКГ, радиографска снимања, ултразвучни прегледи, као и остале дијагностичко-терапеутске процедуре, али искључиво на основу индикација лекара специјалиста.

За специјалистичке прегледе пријављивали су се сви заинтересовани грађани, укључујући и оне који немају здравствено осигурање.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.12.2018
mp4 (113,57 MB)
Изјава министра Вулина
08.12.2018
mp4 (133,96 MB)
Изјава пуковника Сталетовића
08.12.2018
mp4 (293,61 MB)
Покривалица
08.12.2018
mp4 (41,25 MB)
Изјава корисника
08.12.2018
mp4 (56,61 MB)
Изјава корисника