Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.12.2018.

Ministar Vulin: Vojska je tu da pomogne



Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je danas Vojnomedicinski centar Karaburma u Beogradu gde su organizovani besplatni lekarski pregledi za građane.

Osim u VMC Karaburma, Uprava za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane organizovala je besplatne specijalističke preglede u vojnim bolnicama Niš i Novi Sad, u toku današnjeg dana.

Kako je istakao ministar Vulin, u akciji besplatnih pregleda koja se sprovodi u okviru vojnog zdravstva pregledano je više od 5.000 pacijenata.

- Vojska Srbije je uvek tu da pomogne svojim sugrađanima i ne pravi razliku između njenih pripadnika i civila. Svaki građanin Srbije zaslužuje najbolju moguću negu i Vojska je tu da mu pomogne i da mu tu negu da. U toku ove godine obavili smo oko 600.000 pregleda pacijenata bez obzira da li su vojni ili civilni, a obavili smo i 3,9 miliona različitih procedura i medicinskih zahvata. Svako ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje u kvalitet života svakog građanina Srbije i koliko god da nam je vojska organizovanija, snažnija, opremljenija, toliko će život u Srbiji biti i bezbedniji, ali i bolji, poručio je ministar odbrane.

Upravnik Centra vojnomedicinskih ustanova Beograd pukovnik Slavoljub Staletović naglasio je da se akcija organizuje već godinu dana, ali da su počeci bili teški i problematični.

- Međutim, evo za godinu dana se pokazalo da je taj potez bio izvanredan, da smo pružili mnogo koristi građanima i promovisali vojno zdravstvo. Izuzetno smo ponosni, jer smo uspeli da pokažemo da dobro radimo i da pomažemo građanima, rekao je pukovnik Staletović.

I ove, kao i prethodnih godina, građani su se u velikom broju odazvali akciji besplatnih pregleda. Radmila Marković iz Beograda kaže da je akcija došla u pravom trenutku i da je srećna zbog toga.

- Besplatni pregledi znače građanima, jer mnogi nemaju prilike da provere svoje zdravlje - ili nemaju zdravstvenu knjižicu ili se termin za zakazivanje pregleda veoma dučo čeka, rekla je pacijentkinja.

Beograđanin Miladin Luković prezadovoljan je i pregledima i lekarskim osobljem.

- Veoma nam znače akcije. Doktori su mnogo dobri, i ovde na Karaburmi i u Vojnomedicinskoj akademiji. Stvarno sam prezadovoljan, poručio je Luković.

Ministar Vulin posetio je danas VMC Karaburma u pratnji državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Bojana Jocića i načelnika Uprave za vojno zdravstvo brigadnog generala Uglješe Jovičića.

U okviru besplatnih pregleda rade se osnovne analize krvi, određivanje nivoa šećera u krvi, EKG, radiografska snimanja, ultrazvučni pregledi, kao i ostale dijagnostičko-terapeutske procedure, ali isključivo na osnovu indikacija lekara specijalista.

Za specijalističke preglede prijavljivali su se svi zainteresovani građani, uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.12.2018
mp4 (113,57 MB)
Izjava ministra Vulina
08.12.2018
mp4 (133,96 MB)
Izjava pukovnika Staletovića
08.12.2018
mp4 (293,61 MB)
Pokrivalica
08.12.2018
mp4 (41,25 MB)
Izjava korisnika
08.12.2018
mp4 (56,61 MB)
Izjava korisnika