Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2017.

Откривена спомен-плоча руском ансамблу "Александров"



Спомен-табла руском војном ансамблу "Александров" данас је откривена у парку код Споменика цару Николају Другом Романову и Руског дома. Тај парк ће од данас понети име по славном хору, чија је прва постава страдала у паду авиона крајем 2016. године.
 
Догађај коме су присуствовали министар одбране Александар Вулин, министар културе у влади Републике Србије Владан Вукосављевић, министар без портфеља Ненад Поповић, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, представници Града Београда, Српске православне цркве и бројни гости,  обележио је наступ мушког хора Ансамбла "Александров" и Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички".
 
Након што су уметнички руководилац Ансамбла "Александров", Генадиј Сачењук и начелник Уметничког ансамбла Министарства одбране Станислав Бинички, капетан фрегате Светозар Василески открили спомен-плочу, министар културе Владан Вукосављевић подсетио је да је готово годину дана прошло од трагедије која је задесила руски ансамбл.
 
- То тужно сећање нажалост послужило је као повод да овај дивни београдски парк назовемо часним и великим именом ансамбла "Александров", који је, не само један од највећих и најквалитетнијих уметничких ансамбала те врсте у свету, него је и велики пријатељ српског народа - рекао је министар културе и подсетио да је тај састав био са нама у најтежим тренуцима за српски народ и да се ти тренуци никада не могу заборавити и остају у трајном колективном сећању.
 
Амбасадор Руске федерације у Београду Александар Чепурин назвао је данашњи дан историјским, јер ће диван парк у ужем центру Београда бити посвећен руском Ансамблу "Александров".
 
- Желимо да овај парк буде место окупљања и радости и ми ћемо заједно са градским властима радити на томе - рекао је амбасадор Руске Федерације у Београду и подсетио на изванредну личност једног од највећих делатника руске културе Александра Васиљевича Александрова, по коме је ансамбл и добио име.
 
Заменик градоначелника града Београда Андреја Младеновић открио је да је београдски парк добио име на иницијативу министра културе Владана Вукосављевића, одмах након трагедије која се "Александрову" десила у децембру прошле године, и да је Скупштина града, на предлог надлежне комисије, ту иницијативу подржала једногласно.
 
Генадиј Сачењуг, уметнички руководилац руског војног ансамбла истакао је да Србију и Русију уједињује вишевековно братско пријатељство и да руска страна веома цени братске односе два народа.
 
- Учествујући у овом величанственом историјском догађају, посебним осећајем изражавамо захвалност Влади и народу Србије и свим грађанима, јер сте нам у најтежим тренуцима за наш колектив пружали несебичну подршку и пажњу - рекао је гост из Русије и додао да је сигуран да ће братски односи између два народа јачати.
 
На крају свечаности министри Владе Републике Србије,  представници града Београда, амбасаде Руске Федерације у Београду, Руског дома и два ансамбла, симболично су у парку "Александров" засадили дрво брезе - симбол живота.
 
Руски војни ансамбл Александров вечерас ће у Сава центру одржати концерт.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.11.2017
mp4 (142,57 MB)
Откривање спомен-плоче