Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.11.2017.

Otkrivena spomen-ploča ruskom ansamblu "Aleksandrov"Spomen-tabla ruskom vojnom ansamblu "Aleksandrov" danas je otkrivena u parku kod Spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu i Ruskog doma. Taj park će od danas poneti ime po slavnom horu, čija je prva postava stradala u padu aviona krajem 2016. godine.
 
Događaj kome su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar kulture u vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević, ministar bez portfelja Nenad Popović, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, predstavnici Grada Beograda, Srpske pravoslavne crkve i brojni gosti,  obeležio je nastup muškog hora Ansambla "Aleksandrov" i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".
 
Nakon što su umetnički rukovodilac Ansambla "Aleksandrov", Genadij Sačenjuk i načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Stanislav Binički, kapetan fregate Svetozar Vasileski otkrili spomen-ploču, ministar kulture Vladan Vukosavljević podsetio je da je gotovo godinu dana prošlo od tragedije koja je zadesila ruski ansambl.
 
- To tužno sećanje nažalost poslužilo je kao povod da ovaj divni beogradski park nazovemo časnim i velikim imenom ansambla "Aleksandrov", koji je, ne samo jedan od najvećih i najkvalitetnijih umetničkih ansambala te vrste u svetu, nego je i veliki prijatelj srpskog naroda - rekao je ministar kulture i podsetio da je taj sastav bio sa nama u najtežim trenucima za srpski narod i da se ti trenuci nikada ne mogu zaboraviti i ostaju u trajnom kolektivnom sećanju.
 
Ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin nazvao je današnji dan istorijskim, jer će divan park u užem centru Beograda biti posvećen ruskom Ansamblu "Aleksandrov".
 
- Želimo da ovaj park bude mesto okupljanja i radosti i mi ćemo zajedno sa gradskim vlastima raditi na tome - rekao je ambasador Ruske Federacije u Beogradu i podsetio na izvanrednu ličnost jednog od najvećih delatnika ruske kulture Aleksandra Vasiljeviča Aleksandrova, po kome je ansambl i dobio ime.
 
Zamenik gradonačelnika grada Beograda Andreja Mladenović otkrio je da je beogradski park dobio ime na inicijativu ministra kulture Vladana Vukosavljevića, odmah nakon tragedije koja se "Aleksandrovu" desila u decembru prošle godine, i da je Skupština grada, na predlog nadležne komisije, tu inicijativu podržala jednoglasno.
 
Genadij Sačenjug, umetnički rukovodilac ruskog vojnog ansambla istakao je da Srbiju i Rusiju ujedinjuje viševekovno bratsko prijateljstvo i da ruska strana veoma ceni bratske odnose dva naroda.
 
- Učestvujući u ovom veličanstvenom istorijskom događaju, posebnim osećajem izražavamo zahvalnost Vladi i narodu Srbije i svim građanima, jer ste nam u najtežim trenucima za naš kolektiv pružali nesebičnu podršku i pažnju - rekao je gost iz Rusije i dodao da je siguran da će bratski odnosi između dva naroda jačati.
 
Na kraju svečanosti ministri Vlade Republike Srbije,  predstavnici grada Beograda, ambasade Ruske Federacije u Beogradu, Ruskog doma i dva ansambla, simbolično su u parku "Aleksandrov" zasadili drvo breze - simbol života.
 
Ruski vojni ansambl Aleksandrov večeras će u Sava centru održati koncert.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.11.2017
mp4 (142,57 MB)
Otkrivanje spomen-ploče