Министарство одбране Републике Србије
 
21.06.2017.

Премијера филма "Заборављени адмирал"



Документарни филм “Заборављени  адмирал” о британском адмиралу Ернесту Трубриџу, који је провео Први светски рат са српском војском, вечерас је премијерно приказан у Југословенској кинотеци.
 
Пројекцији су присуствовали државни секретар Ненад Нерић, амбасадор Велике Британије у Беогаду Денис Киф, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, престолонаследник Александар са супругом, представници Министарства одбране, Војске Србије и културног и јавног живота.
Премијера филма Заборављени адмирал
Говорећи о филму “Заборављени адмирал”, ауторке Слађане Зарић, који је рађен у продукцији РТС-а, британске амбасаде у Београду и Министарства одбране Србије, државни секретар Ненад Нерић је истакао да је реч о биографској причи о британском адмиралу који је као командант Британске мисије дошао 1915. године у Београд, главни град Краљевине Србије, и остао са српском војском до јуна 1919, а да се филмом баца нова светлост на личност помало заборављеног савезничког  адмирала.
 
- На премијери смо трећег документарног филма насталог поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, које заједнички реализују Министарство одбране и РТС, после остварења "Србија у Великом рату" и "Срби на Крфу"- рекао је Нерић, и додао да је филм о адмиралу настао у сарадњи с амбасадом Велике Британије, у поводу обележавања 180. годишњице дипломатских односа двеју земаља.
 
Он је подсетио на ратну улогу адмирала Трубриџа и чињеницу да је одликован највишим српским војним и цивилним одликовањима и захвалио амбасадору  Велике Британије у Беогаду Денису Кифу и адмираловом праунуку Тому на присуству на премијери и подршци у реализацији пројекта.
Премијера филма Заборављени адмирал
Амбасадор Денис Киф је, подсећајући да се ове године обележава 180 година српско-британских дипломатских односа, рекао да се таквим јубилејем не може похвалити много држава, и да је то прилика да се током 2017. године присетимо многих важних личности из заједничке историје.

- Посебно треба одати признање  људима чије је наслеђе, из различитих разлога, недовољно познато или је заборављено, а такав је и адмирал Трубриџ, за кога сам први пут чуо на премијери филма Срби на Крфу и помислио да је реч о правој филмској причи, рекао је амбасадор Киф и додао да годину и по дана касније имамо завршетак истраживања о животу британског адмирала који је постао Београђанин.
 
Веома важно је то што из овог филма сазнајемо много, не само о адмиралу, него и о британско-српском савезништву и о духу тог времена али и о начину на који су наши преци радили, живели и борили се за заједничке вредности, рекао је амбасадор Киф.
 
Након пројекције филма публици се обратила ауторка, новинарка РТС, Слађана Зарић и праунук адмирала Трубриџа,  који је захвалио  продуцентском и новинарском тиму на реализацији пројекта, захваљујући коме, његов предак неће бити заборављен.
 Премијера филма Заборављени адмирал
Телевизијску премијеру филма “Заборављени адмирал” на Радио-телевизији Србије, у септембру ће пратити и промоција књиге “Дневник” Ернеста Трубриџа.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.06.2017
mp4 (45,49 MB)
Државни секретар Ненад Нерић
21.06.2017
mp4 (43,3 MB)
Премијера филма