Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.06.2017.

Premijera filma "Zaboravljeni admiral"Dokumentarni film “Zaboravljeni  admiral” o britanskom admiralu Ernestu Trubridžu, koji je proveo Prvi svetski rat sa srpskom vojskom, večeras je premijerno prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci.
 
Projekciji su prisustvovali državni sekretar Nenad Nerić, ambasador Velike Britanije u Beogadu Denis Kif, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i kulturnog i javnog života.
Premijera filma Zaboravljeni admiral
Govoreći o filmu “Zaboravljeni admiral”, autorke Slađane Zarić, koji je rađen u produkciji RTS-a, britanske ambasade u Beogradu i Ministarstva odbrane Srbije, državni sekretar Nenad Nerić je istakao da je reč o biografskoj priči o britanskom admiralu koji je kao komandant Britanske misije došao 1915. godine u Beograd, glavni grad Kraljevine Srbije, i ostao sa srpskom vojskom do juna 1919, a da se filmom baca nova svetlost na ličnost pomalo zaboravljenog savezničkog  admirala.
 
- Na premijeri smo trećeg dokumentarnog filma nastalog povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, koje zajednički realizuju Ministarstvo odbrane i RTS, posle ostvarenja "Srbija u Velikom ratu" i "Srbi na Krfu"- rekao je Nerić, i dodao da je film o admiralu nastao u saradnji s ambasadom Velike Britanije, u povodu obeležavanja 180. godišnjice diplomatskih odnosa dveju zemalja.
 
On je podsetio na ratnu ulogu admirala Trubridža i činjenicu da je odlikovan najvišim srpskim vojnim i civilnim odlikovanjima i zahvalio ambasadoru  Velike Britanije u Beogadu Denisu Kifu i admiralovom praunuku Tomu na prisustvu na premijeri i podršci u realizaciji projekta.
Premijera filma Zaboravljeni admiral
Ambasador Denis Kif je, podsećajući da se ove godine obeležava 180 godina srpsko-britanskih diplomatskih odnosa, rekao da se takvim jubilejem ne može pohvaliti mnogo država, i da je to prilika da se tokom 2017. godine prisetimo mnogih važnih ličnosti iz zajedničke istorije.

- Posebno treba odati priznanje  ljudima čije je nasleđe, iz različitih razloga, nedovoljno poznato ili je zaboravljeno, a takav je i admiral Trubridž, za koga sam prvi put čuo na premijeri filma Srbi na Krfu i pomislio da je reč o pravoj filmskoj priči, rekao je ambasador Kif i dodao da godinu i po dana kasnije imamo završetak istraživanja o životu britanskog admirala koji je postao Beograđanin.
 
Veoma važno je to što iz ovog filma saznajemo mnogo, ne samo o admiralu, nego i o britansko-srpskom savezništvu i o duhu tog vremena ali i o načinu na koji su naši preci radili, živeli i borili se za zajedničke vrednosti, rekao je ambasador Kif.
 
Nakon projekcije filma publici se obratila autorka, novinarka RTS, Slađana Zarić i praunuk admirala Trubridža,  koji je zahvalio  producentskom i novinarskom timu na realizaciji projekta, zahvaljujući kome, njegov predak neće biti zaboravljen.
 Premijera filma Zaboravljeni admiral
Televizijsku premijeru filma “Zaboravljeni admiral” na Radio-televiziji Srbije, u septembru će pratiti i promocija knjige “Dnevnik” Ernesta Trubridža.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.06.2017
mp4 (45,49 MB)
Državni sekretar Nenad Nerić
21.06.2017
mp4 (43,3 MB)
Premijera filma