Министарство одбране Републике Србије
 
27.03.2017.

Помоћник министра за политику одбране на састанку политичких директора Америчко-јадранске повеље



Обједињени састанак политичких директора министарстава спољних послова и одбране Америчко-јадранске повеље (А5), на којем је учествовала делегација Републике Србије коју су предводили в.д. помоћника министра одбране за политику одбране Милан Мојсиловић и в.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику Бранимир Филиповић одржан је данас у Скопљу.

 
Током састанка, на којем је разговарано о сарадњи у оквиру наведене иницијативе и будућим корацима у одговору на тренутне безбедносне изазове, највише речи било је о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и о утицају савремених безбедносних кретања на ситуацију у Југоистoчној Европи.
 
У свом излагању, в.д. помоћника министра за политику одбране истакао је да је Србија чврсто опредељена да допринесе изградњи трајног мира и унапређењу сарадње у региону.
 
- Посебно смо заинтересовани за сарадњу и заједнички одговор на савремене невојне претње безбедности у виду верског екстремизма, организованог криминала, страних бораца, тероризма, као и безбедносне аспекте актуелне миграторне кризе, рекао је Мојсиловић.
 
Он је истакао да Србија доприноси глобалном миру и кроз повећање свога учешћа у мултинационалним операцијама под окриљем Уједињених нација, ангажовањем у операцијама Европске уније за управљање кризама, као и активним учешћем у регионалној сарадњи и Програму „Партнерство за мир“. Подсетио је да се наша земља придружила међународној коалицији у борби против Исламске државе разменом обавештајно-безбедносних информација и пружа значајан допринос у донацијама наоружања, војне опреме и санитетског материјала.
 
Америчко-јадранска повеља је регионална безбедносна групација, међудржавно стратешко партнерство формирано на иницијативу САД, с циљем јачања регионалне безбедности и стабилности и бржег укључивања држава у европске и евроатлантске интеграције (НАТО). У складу са прокламованом политиком војне неутралности, Република Србија у оквиру поменуте иницијативе има статус посматрача.