Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.03.2017.

Pomoćnik ministra za politiku odbrane na sastanku političkih direktora Američko-jadranske povelje



Objedinjeni sastanak političkih direktora ministarstava spoljnih poslova i odbrane Američko-jadranske povelje (A5), na kojem je učestvovala delegacija Republike Srbije koju su predvodili v.d. pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović i v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Branimir Filipović održan je danas u Skoplju.
 
Tokom sastanka, na kojem je razgovarano o saradnji u okviru navedene inicijative i budućim koracima u odgovoru na trenutne bezbednosne izazove, najviše reči bilo je o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i o uticaju savremenih bezbednosnih kretanja na situaciju u Jugoistočnoj Evropi.
 
U svom izlaganju, v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane istakao je da je Srbija čvrsto opredeljena da doprinese izgradnji trajnog mira i unapređenju saradnje u regionu.
 
- Posebno smo zainteresovani za saradnju i zajednički odgovor na savremene nevojne pretnje bezbednosti u vidu verskog ekstremizma, organizovanog kriminala, stranih boraca, terorizma, kao i bezbednosne aspekte aktuelne migratorne krize, rekao je Mojsilović.
 
On je istakao da Srbija doprinosi globalnom miru i kroz povećanje svoga učešća u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija, angažovanjem u operacijama Evropske unije za upravljanje krizama, kao i aktivnim učešćem u regionalnoj saradnji i Programu „Partnerstvo za mir“. Podsetio je da se naša zemlja pridružila međunarodnoj koaliciji u borbi protiv Islamske države razmenom obaveštajno-bezbednosnih informacija i pruža značajan doprinos u donacijama naoružanja, vojne opreme i sanitetskog materijala.
 
Američko-jadranska povelja je regionalna bezbednosna grupacija, međudržavno strateško partnerstvo formirano na inicijativu SAD, s ciljem jačanja regionalne bezbednosti i stabilnosti i bržeg uključivanja država u evropske i evroatlantske integracije (NATO). U skladu sa proklamovanom politikom vojne neutralnosti, Republika Srbija u okviru pomenute inicijative ima status posmatrača.