Министарство одбране Републике Србије
 
28.12.2016.

Састанак министра Ђорђевића и амбасадора Дитмана



Министар одбране Зоран Ђорђевић и амбасадор СР Немачке у Београду Аксел Дитман разговарали су о наставку сарадње у области одбране.

На састанку је закључено да је сарадња у тој области интензивна и да прати укупан тренд развоја односа две земље, пре свега политичких и економских. Посебно је истакнута сарадња и заједничко ангажовање српских и немачких тимова у мисији ЕУ у Малију.



За Србију је посебно важна подршка Немачке процесу европских интеграција наше земље, што је кључни спољнополитички циљ, рекао је министар Ђорђевић. У оквиру сарадње са ЕУ, Министарство одбране доприноси реализацији Заједничке безбедносне и одбрамбене политике и то пре свега кроз ангажовање у операцијама ЕУ за управљање кризама, као и кроз сарадњу са Европском одбрамбеном агенцијом.

Поред сарадње у мултинационалним операцијама, кључне области су и војнообразовна и војномедицинска. Министар Ђорђевић и амбасадор Дитман разговарали су и о перспективама даљег развоја војноекономске сарадње, посебно са компанијом „Airbus Group“, у циљу набавке хеликоптера и унапређења способности Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ за добијање статуса регионалног центра за одржавање хеликоптера Газела.  
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА