Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.12.2016.

Sastanak ministra Đorđevića i ambasadora Ditmana



Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador SR Nemačke u Beogradu Aksel Ditman razgovarali su o nastavku saradnje u oblasti odbrane.

Na sastanku je zaključeno da je saradnja u toj oblasti intenzivna i da prati ukupan trend razvoja odnosa dve zemlje, pre svega političkih i ekonomskih. Posebno je istaknuta saradnja i zajedničko angažovanje srpskih i nemačkih timova u misiji EU u Maliju.



Za Srbiju je posebno važna podrška Nemačke procesu evropskih integracija naše zemlje, što je ključni spoljnopolitički cilj, rekao je ministar Đorđević. U okviru saradnje sa EU, Ministarstvo odbrane doprinosi realizaciji Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike i to pre svega kroz angažovanje u operacijama EU za upravljanje krizama, kao i kroz saradnju sa Evropskom odbrambenom agencijom.

Pored saradnje u multinacionalnim operacijama, ključne oblasti su i vojnoobrazovna i vojnomedicinska. Ministar Đorđević i ambasador Ditman razgovarali su i o perspektivama daljeg razvoja vojnoekonomske saradnje, posebno sa kompanijom „Airbus Group“, u cilju nabavke helikoptera i unapređenja sposobnosti Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ za dobijanje statusa regionalnog centra za održavanje helikoptera Gazela.  
 
photoFOTOGALERIJA