Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.04.2014.

Министар Родић уручио одликовања поводом Дана Војске



Поводом Дана Војске Србије, 23. априла, у Дому Гарде на Топчидеру данас је министар одбране у техничкој влади Небојша Родић уручиo 10 указа о унапређењу и 43 одликовања из надлежности председника Републике Србије.

У чин генерал-потпуковника ванредно је унапређен генерал-мајор Јовица Драганић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије. У чин генерал-мајора унапређени су бригадни генерали Славољуб Јанићијевић, Горан Зековић и Бојан Зрнић. У чин бригадног генерала унапређени су пуковници: Станко Васиљевић, Жељко Нинковић, Петар Латковић, Синиша Радовић, Петар Цветковић и Славољуб Дабић.

Указом председника Србије одликовано је 43 припадника Министарства одбране и Војске Србије, а Војномедицинска академија је поводом 170 година постојања и успешног рада одликована Орденом Карађорђеве звезде 3. степена. Орден је примио начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић.

Свечаности су присуствовали државни секретар Зоран Ђорђевић, помоћници министра, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума.

У име унапређених и одликовадних припадника система одбране захвалио је генерал-потпуковник Јовица Драганић. Он је истакао да се у строју одликованих налазе и они који су помагали становништву у завејаном подручју Војводине, они који су у рекордном року и у тешким условима изградили водовод за грађане Ужица и многи други који су помагали у спасавању грађана Србије.

- Велико је задовољство што се у Министарству одбране на најбољи начин препознају и цене праве вредности и војничке и људске врлине. То је сигурно додатни мотив и подстицај за све нас да много више у наредном периоду дамо својој земљи и много више радимо – рекао је генерал Драганић.

Министар одбране Небојша Родић честитао је унапређенима и одликованима и одао признање свим припадницима Војске Србије и Министарства одбране који су својом храброшћу и истрајношћу, својим радом и залагањем допринели томе да Војска и даље буде институција којој се највише верује у нашој земљи.

– Припадници Војске, упркос изузетно тешким и за неке немогућим условима, настоје по сваку цену да одбране отаџбину и заштите грађане у ванредним ситуацијама и природним непогодама, свесно ризикујући сопствене животе и даће све од себе да се спасе имовина и осигура безбедност становништва. Таква дела не смеју остати непримећена и зато смо данас овде да им свечаним уручивањем одликовања, једног од најважнијих симбола државног идентитета, јавно одамо признање – истакао је министар одбране.

У даљем обраћању министар Родић је истакао да ће период пред нама сасвим сигурно донети нове изазове.

- Решења ће извесно бити болна, као и сва она која су изнуђена, али ће бити таква да пружају шансу за нов почетак, базиран на истини и правди, утемељен на реалном, могућем и одрживом развоју и усмерен ка просперитету целог нашег друштва и државе – рекао је министар Родић.

Унапређеним и одликованим припадницима система одбране обратио се и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.

На крају свечаности начелник Генералштаба уручио је Велику плакету Војске Србије министру одбране Небојши Родићу.