Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
22.04.2014.

Ministar Rodić uručio odlikovanja povodom Dana Vojske



Povodom Dana Vojske Srbije, 23. aprila, u Domu Garde na Topčideru danas je ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić uručio 10 ukaza o unapređenju i 43 odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike Srbije.

U čin general-potpukovnika vanredno je unapređen general-major Jovica Draganić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije. U čin general-majora unapređeni su brigadni generali Slavoljub Janićijević, Goran Zeković i Bojan Zrnić. U čin brigadnog generala unapređeni su pukovnici: Stanko Vasiljević, Željko Ninković, Petar Latković, Siniša Radović, Petar Cvetković i Slavoljub Dabić.

Ukazom predsednika Srbije odlikovano je 43 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a Vojnomedicinska akademija je povodom 170 godina postojanja i uspešnog rada odlikovana Ordenom Karađorđeve zvezde 3. stepena. Orden je primio načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar Zoran Đorđević, pomoćnici ministra, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma.

U ime unapređenih i odlikovadnih pripadnika sistema odbrane zahvalio je general-potpukovnik Jovica Draganić. On je istakao da se u stroju odlikovanih nalaze i oni koji su pomagali stanovništvu u zavejanom području Vojvodine, oni koji su u rekordnom roku i u teškim uslovima izgradili vodovod za građane Užica i mnogi drugi koji su pomagali u spasavanju građana Srbije.

- Veliko je zadovoljstvo što se u Ministarstvu odbrane na najbolji način prepoznaju i cene prave vrednosti i vojničke i ljudske vrline. To je sigurno dodatni motiv i podsticaj za sve nas da mnogo više u narednom periodu damo svojoj zemlji i mnogo više radimo – rekao je general Draganić.

Ministar odbrane Nebojša Rodić čestitao je unapređenima i odlikovanima i odao priznanje svim pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane koji su svojom hrabrošću i istrajnošću, svojim radom i zalaganjem doprineli tome da Vojska i dalje bude institucija kojoj se najviše veruje u našoj zemlji.

– Pripadnici Vojske, uprkos izuzetno teškim i za neke nemogućim uslovima, nastoje po svaku cenu da odbrane otadžbinu i zaštite građane u vanrednim situacijama i prirodnim nepogodama, svesno rizikujući sopstvene živote i daće sve od sebe da se spase imovina i osigura bezbednost stanovništva. Takva dela ne smeju ostati neprimećena i zato smo danas ovde da im svečanim uručivanjem odlikovanja, jednog od najvažnijih simbola državnog identiteta, javno odamo priznanje – istakao je ministar odbrane.

U daljem obraćanju ministar Rodić je istakao da će period pred nama sasvim sigurno doneti nove izazove.

- Rešenja će izvesno biti bolna, kao i sva ona koja su iznuđena, ali će biti takva da pružaju šansu za nov početak, baziran na istini i pravdi, utemeljen na realnom, mogućem i održivom razvoju i usmeren ka prosperitetu celog našeg društva i države – rekao je ministar Rodić.

Unapređenim i odlikovanim pripadnicima sistema odbrane obratio se i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

Na kraju svečanosti načelnik Generalštaba uručio je Veliku plaketu Vojske Srbije ministru odbrane Nebojši Rodiću.