Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.03.2014.

Благословена војна капела за вернике Римокатоличке цркве




Београдски надбискуп и метрополит монсињор Станислав Хочевар благословио је данас богослужбени простор за вернике римокатоличке вероисповести у касарни "Бањица".
Догађају су присуствовали министар одбране у техничкој влади Небојша Родић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, државни секретар Зоран Ђорђевић, чланови колегијума начелника Генералштаба и представници Војске Србије.

– Увек је велики догађај ако наш пролазан живот пожелимо да усидримо у непролазност нечега као што је Бог. Због тога је овај дан тако велик. Чекали смо га дуго, јер данас у њему цвета будућност заснована на међусобном разумевању и порукама мира. Због тога захваљујем свима који су допринели да будемо његови сведоци – истакао је надбискуп Хочевар благосиљајући војну капелу пре служења мисе у којој су учешће узели и припадници Командног батаљона Команде за Обуку старији водник прве класе Михаљ Ердељи и разводник Ерика Буђи са Првим и Другим читањем.

Начелник Управе за људске ресурсе у ГШ ВС генерал-мајор Слађан Ђорђевић нагласио је да се отварањем римокатоличког молитвеног простора, после више од седам деценија у Војсци Србије, остварује Уставом загарантовано право на слободу вероисповести њених припадника римокатоличке вере.

– Желимо да овим чином, као и свим другим активностима у сарадњи са београдском надбискупијом грађани Републике Србије римокатоличке вероисповести Војску Србије искрено доживљавају као своју. Верска служба, војни свештеници и службеници доприносе зближавању верника свих вероисповести, нарочито у домену међусобног разумевања, толеранције, поштовања и сарадње. То је мисија и мост између свих људи добре воље – поручио је генерал Ђорђевић, напомињући да је данашња активност једна од степеница у имплементацији Споразума о вршењу верске службе између Министарства одбране и Римокатоличке цркве у Србији.

Отварањем другог богослужбеног простора у Бачкој Тополи споразум ће у потпуности бити имплементиран.

Главни војни капелан у Војсци Србије Горан Аврамов подсетио је на историју верске службе у српској војсци и значају поновног увођења верске службе у њене редове.

Надбискуп Хочевар том приликом уручио је поклоне и захвалнице министру Родићу, генералу Љубиши Диковићу, генерал-мајору Слађану Ђорђевићу и свима који су допринели отварању богослужбеног простора. Начелник Генералштаба, такође, уручио је београдском надбискупу Плакету Војске Србије.