Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
14.03.2014.

Blagoslovena vojna kapela za vernike Rimokatoličke crkve




Beogradski nadbiskup i metropolit monsinjor Stanislav Hočevar blagoslovio je danas bogoslužbeni prostor za vernike rimokatoličke veroispovesti u kasarni "Banjica".
Događaju su prisustvovali ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, državni sekretar Zoran Đorđević, članovi kolegijuma načelnika Generalštaba i predstavnici Vojske Srbije.

– Uvek je veliki događaj ako naš prolazan život poželimo da usidrimo u neprolaznost nečega kao što je Bog. Zbog toga je ovaj dan tako velik. Čekali smo ga dugo, jer danas u njemu cveta budućnost zasnovana na međusobnom razumevanju i porukama mira. Zbog toga zahvaljujem svima koji su doprineli da budemo njegovi svedoci – istakao je nadbiskup Hočevar blagosiljajući vojnu kapelu pre služenja mise u kojoj su učešće uzeli i pripadnici Komandnog bataljona Komande za Obuku stariji vodnik prve klase Mihalj Erdelji i razvodnik Erika Buđi sa Prvim i Drugim čitanjem.

Načelnik Uprave za ljudske resurse u GŠ VS general-major Slađan Đorđević naglasio je da se otvaranjem rimokatoličkog molitvenog prostora, posle više od sedam decenija u Vojsci Srbije, ostvaruje Ustavom zagarantovano pravo na slobodu veroispovesti njenih pripadnika rimokatoličke vere.

– Želimo da ovim činom, kao i svim drugim aktivnostima u saradnji sa beogradskom nadbiskupijom građani Republike Srbije rimokatoličke veroispovesti Vojsku Srbije iskreno doživljavaju kao svoju. Verska služba, vojni sveštenici i službenici doprinose zbližavanju vernika svih veroispovesti, naročito u domenu međusobnog razumevanja, tolerancije, poštovanja i saradnje. To je misija i most između svih ljudi dobre volje – poručio je general Đorđević, napominjući da je današnja aktivnost jedna od stepenica u implementaciji Sporazuma o vršenju verske službe između Ministarstva odbrane i Rimokatoličke crkve u Srbiji.

Otvaranjem drugog bogoslužbenog prostora u Bačkoj Topoli sporazum će u potpunosti biti implementiran.

Glavni vojni kapelan u Vojsci Srbije Goran Avramov podsetio je na istoriju verske službe u srpskoj vojsci i značaju ponovnog uvođenja verske službe u njene redove.

Nadbiskup Hočevar tom prilikom uručio je poklone i zahvalnice ministru Rodiću, generalu Ljubiši Dikoviću, general-majoru Slađanu Đorđeviću i svima koji su doprineli otvaranju bogoslužbenog prostora. Načelnik Generalštaba, takođe, uručio je beogradskom nadbiskupu Plaketu Vojske Srbije.