Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.02.2014.

Потписани споразуми о сарадњи универзитета одбране



Поводом обележавања Дана Универзитета одбране, данас су у Ректорату те високообразовне институције потписани Споразум о сарадњи Универзитета одбране у Београду и словачке Академије ОЦ „Генерал Милан Ратислав Штефаник“ и Споразум о сарадњи са Универзитетом националне одбране Републике Пољске.

Обраћајући се гостима, високим представницима војних универзитета Пољске, Чешке, Словачке, Бугарске и Аустрије, ректор Универзитета одбране, генерал-потпуковник Миодраг Јевтић је подсетио да је сарадња са колегама из Чешке и Бугарске формализована још раније.

- После ових корака, остаје нам само да унапређујемо нашу сарадњу. У нама ћете увек имати поуздане партнере који су спремни да уче и размењују идеје, како бисмо заједно учинили искорак и дали активан допринос националној и регионалној безбедности – истакао је генерал Јевтић.

Уз честитке домаћинима, након потписивања Споразума о сарадњи, проф. др Богуслав Пацек, ректора Универзитета националне одбране Републике Пољске, подвукао је важност данашњег парафирања акта о сарадњи.

– Србија је веома битна земља за Европу, не само због историјских чињеница, већ и активног доприноса који пружа, и веома смо задовољни што чинимо кораке за унапређење наше сарадње, о чему сведоче и пријатељски односи министара одбране двеју земаља. Наш однос ће и даље бити веома посебан, а осим што ћемо вам активно помоћи делећи са вама утиске о сарадњи са Европском унијом, од вас ћемо и учити, јер смо овде видели многе добре примере које можемо имплементирати у нашој свакодневној образовној пракси – рекао је генерал Пацек.

Обележавање дана Универзитета одбране започело је јутрос на Војној академији, предавањем проф. др Богуслава Пацека, ректора Универзитета националне одбране Републике Пољске полазницима 3. класе Високих студија безбедности и одбране а гости су током дана посетили и Центар за симулације и учење на даљину и Катедру за стране језике Војне академије.