Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.02.2014.

Potpisani sporazumi o saradnji univerziteta odbrane



Povodom obeležavanja Dana Univerziteta odbrane, danas su u Rektoratu te visokoobrazovne institucije potpisani Sporazum o saradnji Univerziteta odbrane u Beogradu i slovačke Akademije OC „General Milan Ratislav Štefanik“ i Sporazum o saradnji sa Univerzitetom nacionalne odbrane Republike Poljske.

Obraćajući se gostima, visokim predstavnicima vojnih univerziteta Poljske, Češke, Slovačke, Bugarske i Austrije, rektor Univerziteta odbrane, general-potpukovnik Miodrag Jevtić je podsetio da je saradnja sa kolegama iz Češke i Bugarske formalizovana još ranije.

- Posle ovih koraka, ostaje nam samo da unapređujemo našu saradnju. U nama ćete uvek imati pouzdane partnere koji su spremni da uče i razmenjuju ideje, kako bismo zajedno učinili iskorak i dali aktivan doprinos nacionalnoj i regionalnoj bezbednosti – istakao je general Jevtić.

Uz čestitke domaćinima, nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji, prof. dr Boguslav Pacek, rektora Univerziteta nacionalne odbrane Republike Poljske, podvukao je važnost današnjeg parafiranja akta o saradnji.

– Srbija je veoma bitna zemlja za Evropu, ne samo zbog istorijskih činjenica, već i aktivnog doprinosa koji pruža, i veoma smo zadovoljni što činimo korake za unapređenje naše saradnje, o čemu svedoče i prijateljski odnosi ministara odbrane dveju zemalja. Naš odnos će i dalje biti veoma poseban, a osim što ćemo vam aktivno pomoći deleći sa vama utiske o saradnji sa Evropskom unijom, od vas ćemo i učiti, jer smo ovde videli mnoge dobre primere koje možemo implementirati u našoj svakodnevnoj obrazovnoj praksi – rekao je general Pacek.

Obeležavanje dana Univerziteta odbrane započelo je jutros na Vojnoj akademiji, predavanjem prof. dr Boguslava Paceka, rektora Univerziteta nacionalne odbrane Republike Poljske polaznicima 3. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane a gosti su tokom dana posetili i Centar za simulacije i učenje na daljinu i Katedru za strane jezike Vojne akademije.