Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.02.2014.

Министар Родић примио амбасадора Хрватске



Министар Родић примио је данас амбасадора Републике Хрватске у Републици Србији Гордана Маркотића.

Добра сарадња две државе у области одбране, уз развијену полицијску и сарадњу у обавештајном сектору, значајна је за одржавање стабилности и мира у региону, истакао је министар Родић.

Захвалио је на подршци Хрватске за улазак Србије у Европску унију и изразио очекивање да ће подршка бити настављена и у наредном периоду, јер Србији на путу прикључења породици европских народа предстоје бројне реформе. Нагласио је да је Србија посебно заинтересована за искуства Хрватске у унапређењу административних капацитета у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније.

Амбасадор Маркотић истакао је да Хрватска, као чланица НАТО и Европске уније, снажно подржава европске интеграције Србије и поновио спремност за преношење стечених знања и искуства у том процесу.

Саговорници су се сагласили да је сарадња у области одбране добра, али да постоји обострани интерес за њено интензивирање, у свим областима од заједничког интереса.

Министар Родић истакао је да је Србија заинтересована за унапређење војноекономске, војнообразовне и војномедицинске сарадње. С обзиром на опредељеност две државе да доприносе унапређењу мира и стабилности не само на регионалном, него и на глобалнoм плану, министар Родић поновио је спремност за разматрање могућности заједничког ангажовања у мултинационалним операцијама. Најбољи пут за реализацију таквих опредељења је заједничка обука и организовање заједничких вежби. Као резултат договора са званичног сусрета са министром одбране Републике Хрватске Антом Котромановићем, очекујемо да током ове године буде реализована прва билатерална симулациона вежба «Заједнички одговор 14», рекао је министар Родић.