Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
06.02.2014.

Ministar Rodić primio ambasadora Hrvatske



Ministar Rodić primio je danas ambasadora Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordana Markotića.

Dobra saradnja dve države u oblasti odbrane, uz razvijenu policijsku i saradnju u obaveštajnom sektoru, značajna je za održavanje stabilnosti i mira u regionu, istakao je ministar Rodić.

Zahvalio je na podršci Hrvatske za ulazak Srbije u Evropsku uniju i izrazio očekivanje da će podrška biti nastavljena i u narednom periodu, jer Srbiji na putu priključenja porodici evropskih naroda predstoje brojne reforme. Naglasio je da je Srbija posebno zainteresovana za iskustva Hrvatske u unapređenju administrativnih kapaciteta u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije.

Ambasador Markotić istakao je da Hrvatska, kao članica NATO i Evropske unije, snažno podržava evropske integracije Srbije i ponovio spremnost za prenošenje stečenih znanja i iskustva u tom procesu.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja u oblasti odbrane dobra, ali da postoji obostrani interes za njeno intenziviranje, u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ministar Rodić istakao je da je Srbija zainteresovana za unapređenje vojnoekonomske, vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje. S obzirom na opredeljenost dve države da doprinose unapređenju mira i stabilnosti ne samo na regionalnom, nego i na globalnom planu, ministar Rodić ponovio je spremnost za razmatranje mogućnosti zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama. Najbolji put za realizaciju takvih opredeljenja je zajednička obuka i organizovanje zajedničkih vežbi. Kao rezultat dogovora sa zvaničnog susreta sa ministrom odbrane Republike Hrvatske Antom Kotromanovićem, očekujemo da tokom ove godine bude realizovana prva bilateralna simulaciona vežba «Zajednički odgovor 14», rekao je ministar Rodić.