Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.01.2014.

Свечаност поводом Дана Медија центра „Одбрана“



У Свечаној сали Дома Војске Србије, Медија центар „Одбрана“ данас је обележио вишеструки јубилеј – 24. јануар Дан те куће, 135 година војне штампе у Србији и изласка првог броја листа „Ратник“, као и излазак 200. броја магазина „Одбрана“, који наставља традицију војне штампе.

На свечаности, којој су присуствовали министар одбране Небојша Родић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, сарадници и пријатељи редакције, додељене су традиционалне награде за најбоље спортисте Војске Србије, Новинарска награда „Иван Марковић“ и признања најуспешнијем новинару и сараднику „Одбране“ у 2013. години.

Честитајући јубилеје и празник, министар Родић изразио задовољство што је, уз јучерашње успешно завршене радове на цевоводу у Ужицу, и данас има разлога да буде поносан на тако значајан јубилеј војне штампе.

- Има симболике у томе што се некада овај часопис звао „Ратник“, после Берлинског конгреса 1878. године, а данас је то „Одбрана“. Оно што су ратници успели да освоје и прошире, да досегну до неких простора који су били увек везани за отаџбину и Србију, данас ми имамо у обавези да сачувамо и да кажемо – то је наша одбрана – поручио је министар Родић додајући да одбрана може да се води на сваки начин који подразумева више памети, него онога што смо често у прошлости знали да чинимо, а то је да се жртвујемо. Он је подсетио да та војна новина постоји четврт века дуже од „Политике“, мењајући називе у зависности од система.

- Треба да радимо на начин да сваки пут реч, у најширем појмовном одређењу, када је користимо знамо да реч често може да буде убојитија од метка. Конфронтације не настају због ситуација где нису претходиле речи, и реч је била та која је изазивала сукоб, па кад се није могла објаснити, онда је из речи настајала конфронтација, односно сплет околности који је ангажовао војску. Зато магазин „Одбрана“ има симболичну везу са тим именом и користећи речи морамо да ширимо свој утицај – нагласио је министар Родић. Ширећи идеје, додао је, кроз савремене облике комуницирања бићемо у стању да допремо чак и до оних, за које нам то сада изгледа немогуће.

- Стало ми је да наша војске буде јака, модерно наоружана, али и да буде пре свега она где ће се реч сваког професионалног војника, официра и подофицира уважавати и ценити на начин као што се мора ценити патриотизам и осећање љубави према отаџбини, које имају не само припадници Војске Србије, већ и сви грађани који воле своју земљу – закључио је министар, завршавајући излагање речима „Србија је најлепша земља на свету!“.

Начелник Управе за односе са јавношћу пуковник Петар Бошковић истакао је да је Дом ратника, данашњи Дом Војске Србије, дом штампе, књиге, слике и музике, под чијим кровом настају војне новине и три часописа, а у претходној години објављено је близу сто нових наслова и приређено је 17 изложби, које је видело око 40.000 посетилаца.

- У овој години остаћемо доследни у намери да Управа за односе с јавношћу, извршавајући додељене функције, потврди своје место у систему одбране. Учинићемо то достојним очувањем прогресивних традиција и њиховим препознавањем у данашњој посвећености Србије да иде путем напретка. Заједно са Европском унијом и свим државама у свету опредељеним за очување мира и јачање сарадње. Настојаћемо да војна штампа, издаваштво и културне манифестације представе Министарство одбране и Војску Србије као институције у које народ с разлогом и даље има највеће поверење – истакао је пуковник Бошковић, додајући да користећи модерне облике комуникације, остајемо најбољи тумач тежњи и показатељ остварења у реформи система одбране, доприносећи да се ти процеси боље разумеју и унутар система и у широј јавности.

Према речима директора Медија центра „Одбрана” потпуковника Славољуба Марковића, та медијска кућа се све више профилише и као својеврстан културно-информативни центар са великим комуникацијским потенцијалима.

- Дугу традицију војног издаваштва, као што знате, настојимо да негујемо специфичним насловима и садржајима војне литературе коју припремамо најпре за потребе корисника у систему одбране али и шире читалачке публике. Каталог наших издања претходне године обогатили смо, монографијама војне службе безбедности и војнообавештајне службе и првим електронским издањем једног уџбеника, а остаће забележено у аналима да су наши научни часописи Војно дело и Војнотехнички гласник досегли највишу степеницу у класификацији часописа од националног значаја – М51 – истакао је потпуковник Марковић додајући да ће годину пред нама обележити низом занимљивих наслова посвећених стогодишњици Великог рата. Он је, такође, овом приликом уручио захвалнице институцијама културе и појединцима са којима је та медијска кућа сарађивала у остваривању заједничких програма у години за нама.

Награду за најуспешнијег сарадника у протеклој години Колегијум главног и одговорног уредника доделио је фотографу Душану Атлагићу, који је од 2009. године постао део креативног тима магазина „Одбрана”, користећи прилику да објективом забележи и сјај и тешкоће војничког живота. Признање Душану Атлагићу уручио је главни и одговорни уредник магазина „Одбрана” мр Раденко Мутавџић.
 
Добитница традиционалне награде „Најуспешнији новинар” за 2013. годину је Сања Анђелковић, једна од најмлађих чланова редакције, која је унела свежину на странице магазина и интернет портала Министарства одбране допадљивим језиком, јасном сликом, чистом и прецизном вешћу. Награду Сањи Анђелковић уручио је пуковник Петар Бошковић, начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране.
 
Данас, двадесети пут проглашен је и најуспешнији спортиста, а први пут и спортисткиња Војске Србије. Жири је једногласно одлучио да се за најуспешнијег спортисту Војске Србије у 2013. године прогласи капетан Блажо Максимовић, који већ низ година постиже врхунске резултате у оријентирингу. Пехар и признање капетану Блажу Максимовићу уручио је Ђорђе Вишацки, генерални секретар Олимпијског комитета Србије. Први пут, признање „Спортисткиња Војске Србије 2013. године” припало је разводници Ивани Стојановић, припадници 4. бригаде Копнене војске, која је прошле године освојила треће место на Европском првенству у шотокан каратеу у дисциплини борбе – појединачно. Пехар и признање разводници Ивани Стојановић уручио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Медија центар „Одбрана” доделио је и ове године традиционалну „Новинарску награду Иван Марковић”. Наградом се подстичу новинари који прате активности Министарства одбране и Војске Србије да квалитетно извештавају у домаћим писаним и елетронским медијима. Такође, афирмише се и јавно верификује њихово стваралаштво и чува сећање на Ивана Марковића, једног од најдаровитијих војних новинара и уредника у листу „Војска”, који је 2003. преминуо у 43. години.

За најбољи новинарски прилог на овогодишњем конкурсу проглашен је прилог „Жене у мировним мисијама”, објављен на ТВ Лав из Ужица, ауторке Биљане Кузмановић. Одабир теме и начин приказа изведени су професионално и одговорно према предмету извештавања и према јавности. Награду је Биљани Кузмановић уручио министар одбране Небојша Родић.

Медија центар обележава 24. јануар као сећање на дан када је 1879. године у Србији изашао први број војног листа „Ратник”, чију традицију наставља магазин „Одбрана”. Данас се обележава 135. годишњицу војне штампе у Србији, која се, није на одмет рећи, пред читаоцима нашла чак четврт века пре чувеног листа „Политика”, а пре десет дана из штампе је изашао и 200. број „Одбране”.