Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.01.2014.

Svečanost povodom Dana Medija centra „Odbrana“



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, Medija centar „Odbrana“ danas je obeležio višestruki jubilej – 24. januar Dan te kuće, 135 godina vojne štampe u Srbiji i izlaska prvog broja lista „Ratnik“, kao i izlazak 200. broja magazina „Odbrana“, koji nastavlja tradiciju vojne štampe.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, saradnici i prijatelji redakcije, dodeljene su tradicionalne nagrade za najbolje sportiste Vojske Srbije, Novinarska nagrada „Ivan Marković“ i priznanja najuspešnijem novinaru i saradniku „Odbrane“ u 2013. godini.

Čestitajući jubileje i praznik, ministar Rodić izrazio zadovoljstvo što je, uz jučerašnje uspešno završene radove na cevovodu u Užicu, i danas ima razloga da bude ponosan na tako značajan jubilej vojne štampe.

- Ima simbolike u tome što se nekada ovaj časopis zvao „Ratnik“, posle Berlinskog kongresa 1878. godine, a danas je to „Odbrana“. Ono što su ratnici uspeli da osvoje i prošire, da dosegnu do nekih prostora koji su bili uvek vezani za otadžbinu i Srbiju, danas mi imamo u obavezi da sačuvamo i da kažemo – to je naša odbrana – poručio je ministar Rodić dodajući da odbrana može da se vodi na svaki način koji podrazumeva više pameti, nego onoga što smo često u prošlosti znali da činimo, a to je da se žrtvujemo. On je podsetio da ta vojna novina postoji četvrt veka duže od „Politike“, menjajući nazive u zavisnosti od sistema.

- Treba da radimo na način da svaki put reč, u najširem pojmovnom određenju, kada je koristimo znamo da reč često može da bude ubojitija od metka. Konfrontacije ne nastaju zbog situacija gde nisu prethodile reči, i reč je bila ta koja je izazivala sukob, pa kad se nije mogla objasniti, onda je iz reči nastajala konfrontacija, odnosno splet okolnosti koji je angažovao vojsku. Zato magazin „Odbrana“ ima simboličnu vezu sa tim imenom i koristeći reči moramo da širimo svoj uticaj – naglasio je ministar Rodić. Šireći ideje, dodao je, kroz savremene oblike komuniciranja bićemo u stanju da dopremo čak i do onih, za koje nam to sada izgleda nemoguće.

- Stalo mi je da naša vojske bude jaka, moderno naoružana, ali i da bude pre svega ona gde će se reč svakog profesionalnog vojnika, oficira i podoficira uvažavati i ceniti na način kao što se mora ceniti patriotizam i osećanje ljubavi prema otadžbini, koje imaju ne samo pripadnici Vojske Srbije, već i svi građani koji vole svoju zemlju – zaključio je ministar, završavajući izlaganje rečima „Srbija je najlepša zemlja na svetu!“.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik Petar Bošković istakao je da je Dom ratnika, današnji Dom Vojske Srbije, dom štampe, knjige, slike i muzike, pod čijim krovom nastaju vojne novine i tri časopisa, a u prethodnoj godini objavljeno je blizu sto novih naslova i priređeno je 17 izložbi, koje je videlo oko 40.000 posetilaca.

- U ovoj godini ostaćemo dosledni u nameri da Uprava za odnose s javnošću, izvršavajući dodeljene funkcije, potvrdi svoje mesto u sistemu odbrane. Učinićemo to dostojnim očuvanjem progresivnih tradicija i njihovim prepoznavanjem u današnjoj posvećenosti Srbije da ide putem napretka. Zajedno sa Evropskom unijom i svim državama u svetu opredeljenim za očuvanje mira i jačanje saradnje. Nastojaćemo da vojna štampa, izdavaštvo i kulturne manifestacije predstave Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije kao institucije u koje narod s razlogom i dalje ima najveće poverenje – istakao je pukovnik Bošković, dodajući da koristeći moderne oblike komunikacije, ostajemo najbolji tumač težnji i pokazatelj ostvarenja u reformi sistema odbrane, doprinoseći da se ti procesi bolje razumeju i unutar sistema i u široj javnosti.

Prema rečima direktora Medija centra „Odbrana” potpukovnika Slavoljuba Markovića, ta medijska kuća se sve više profiliše i kao svojevrstan kulturno-informativni centar sa velikim komunikacijskim potencijalima.

- Dugu tradiciju vojnog izdavaštva, kao što znate, nastojimo da negujemo specifičnim naslovima i sadržajima vojne literature koju pripremamo najpre za potrebe korisnika u sistemu odbrane ali i šire čitalačke publike. Katalog naših izdanja prethodne godine obogatili smo, monografijama vojne službe bezbednosti i vojnoobaveštajne službe i prvim elektronskim izdanjem jednog udžbenika, a ostaće zabeleženo u analima da su naši naučni časopisi Vojno delo i Vojnotehnički glasnik dosegli najvišu stepenicu u klasifikaciji časopisa od nacionalnog značaja – M51 – istakao je potpukovnik Marković dodajući da će godinu pred nama obeležiti nizom zanimljivih naslova posvećenih stogodišnjici Velikog rata. On je, takođe, ovom prilikom uručio zahvalnice institucijama kulture i pojedincima sa kojima je ta medijska kuća sarađivala u ostvarivanju zajedničkih programa u godini za nama.

Nagradu za najuspešnijeg saradnika u protekloj godini Kolegijum glavnog i odgovornog urednika dodelio je fotografu Dušanu Atlagiću, koji je od 2009. godine postao deo kreativnog tima magazina „Odbrana”, koristeći priliku da objektivom zabeleži i sjaj i teškoće vojničkog života. Priznanje Dušanu Atlagiću uručio je glavni i odgovorni urednik magazina „Odbrana” mr Radenko Mutavdžić.
 
Dobitnica tradicionalne nagrade „Najuspešniji novinar” za 2013. godinu je Sanja Anđelković, jedna od najmlađih članova redakcije, koja je unela svežinu na stranice magazina i internet portala Ministarstva odbrane dopadljivim jezikom, jasnom slikom, čistom i preciznom vešću. Nagradu Sanji Anđelković uručio je pukovnik Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.
 
Danas, dvadeseti put proglašen je i najuspešniji sportista, a prvi put i sportistkinja Vojske Srbije. Žiri je jednoglasno odlučio da se za najuspešnijeg sportistu Vojske Srbije u 2013. godine proglasi kapetan Blažo Maksimović, koji već niz godina postiže vrhunske rezultate u orijentiringu. Pehar i priznanje kapetanu Blažu Maksimoviću uručio je Đorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije. Prvi put, priznanje „Sportistkinja Vojske Srbije 2013. godine” pripalo je razvodnici Ivani Stojanović, pripadnici 4. brigade Kopnene vojske, koja je prošle godine osvojila treće mesto na Evropskom prvenstvu u šotokan karateu u disciplini borbe – pojedinačno. Pehar i priznanje razvodnici Ivani Stojanović uručio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Medija centar „Odbrana” dodelio je i ove godine tradicionalnu „Novinarsku nagradu Ivan Marković”. Nagradom se podstiču novinari koji prate aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da kvalitetno izveštavaju u domaćim pisanim i eletronskim medijima. Takođe, afirmiše se i javno verifikuje njihovo stvaralaštvo i čuva sećanje na Ivana Markovića, jednog od najdarovitijih vojnih novinara i urednika u listu „Vojska”, koji je 2003. preminuo u 43. godini.

Za najbolji novinarski prilog na ovogodišnjem konkursu proglašen je prilog „Žene u mirovnim misijama”, objavljen na TV Lav iz Užica, autorke Biljane Kuzmanović. Odabir teme i način prikaza izvedeni su profesionalno i odgovorno prema predmetu izveštavanja i prema javnosti. Nagradu je Biljani Kuzmanović uručio ministar odbrane Nebojša Rodić.

Medija centar obeležava 24. januar kao sećanje na dan kada je 1879. godine u Srbiji izašao prvi broj vojnog lista „Ratnik”, čiju tradiciju nastavlja magazin „Odbrana”. Danas se obeležava 135. godišnjicu vojne štampe u Srbiji, koja se, nije na odmet reći, pred čitaocima našla čak četvrt veka pre čuvenog lista „Politika”, a pre deset dana iz štampe je izašao i 200. broj „Odbrane”.