Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.01.2014.

Пливање за Часни крст



У славу великог великог хришћанског празника Богојављења данас je у више градова у Србији одржaно традиционално пливање за Часни крст. У Београду, за Часни крст, пливало се на Ади Циганлији и у Земуну, на Дунаву. Припадници Војске Србије учествовали су у пливању за Часни крст у Београду, Сремској Каменици, Крушевцу и другим местима.

Победник овогодишњег 16. традиционалног пливања за Богојављенски Часни крст, на Ади Циганлији у Београду је седамнаестогодишњи Урош Николић из Ћуприје, припадник удружења СВИБОР. Николић је у конкуренцији од 12 такмичара први препливао стазу од 33 метра, које симболично представљају Исусове године, и подигао ледени крст тежак 15 килограма, а сачињен од свете воде. Урошу ово није прва победа у богојављенским пливањима. Исти подвиг остварио је и прошле године на Багрданском језеру надомак Јагодине, а победник на том језеру био је и 2012. године.


Манифестација на Савском језеру, започела је службом у храму Светог Ђорђа на Бановом брду, одакле се Литија, предвођена епископом ремезијанским Андрејем, изаслаником Патријарха српског Иринеја и представницима општине Чукарица, тачно у подне спустила до Аде Циганлије. У трци је учествовало 58 такмичара, од чега њих дванаест у тркачком програму, и то четири тима по три пливача из Жандармерије, Војске Србије, СВИБОР-а и грађанства.

Пред великим бројем окупљених грађана у Земуну одржана је централна манифестација традиционалног вађења богојављанског крста на Кеју ослобођења. Патријарх српски Иринеј служио је литургију у Храму светог оца Николаја, а потом на кеју говорио беседу о Богојављању и упутио благослов пливачима. Ове године се за трку пријавило чак 367 учесника. Победник је бивши ватерполиста, данас приватни предузетник, Дејан Димитријевић, коме је то трећа победа.

Њему је патријарх Иринеј предао часни крст у трајно власништво. Такође, Патријарх је носиоцу часног крста уручио и златну медаљу Свебор савеза Београда.

Одржавање овог скупа помогли су и представници Војске Србије. На овогодишњој манифестацији учествовали су припадници 204. ваздухопловне бригаде. Поред делегације одређене на нивоу бригаде, у трци за богојављански крст, такмичили су се заменик команданта 252. школско-тренажене авијацијске ескадриле мајор Бошко Шербеџија и мајор Дарко Јефтић, те разводник Милош Роксандић из 177. артиљеријско- ракетног дивизиона за противваздухопловна дејства.

Припадници 204. ваздухопловне бригаде имали су своје представнике у делу литургије у Храму светога оца Николаја и после у литији – то су поред официра била и двојица војних свештеника поручник Предраг Докић, презвитер по црквеним чиновима, и црквењак заставник Синиша Трбојевић.

Да би се ова манифестација успешно реализовала Први понтонирски батаљон из Шапца из састава Речне флотиле КоВ поставио је осам понтона са којих су такмичари скакали. Та јединица учествује на овој манифестацији другу годину заредом, а иначе имају одличну вишегодишњу сарадњу са општином Земун, јер сваке године традиционално постављају понтонски мост између Градског кеја и плаже Лидо на Ратном острву.

Припадници Речне флотиле учествовали су данас у Сремској Каменици у обележавању празника. Током литургије, коју је у храму Рођења Пресвете Богородице, уз саслужење протојереја Теодора Катића, војног свештеника Прве бригаде капетана Ђорђа Стојисављевића и свештеника Жељка Кусића, служио Владика сремски Василије, освећени су ледени, дрвени и Крстовдански крст. Ношени у литији кејом Дунава, крстови су унети на речни миноловац Речне флотиле са којега су, уз помен свим жртвама Дунава, спуштени уз воду.

У традиционалном пливању за Часни крст учествовало је 58 пливача међу којима и капетан Мирослав Милутиновић и старији водник Далибор Анђелковић из састава Речне флотиле.

Поред ангажовања речног миноловца, логистичку подршку организаторима пружили су и понтонирци и рониоци 93. ронилачке чете Речне флотиле.

Припадници гарнизона Крушевац, учествовали су у манифестацији «Пливање за богојављенски крст» на Западној Морави код места Беле Воде. Часни крст је  до трга у Белој Води донео маратонац, пензионисани потпуковник Светислав Павловић. Носилац активности  био је Центар за усавршавање кадрова АБХО чији су представници формирали станицу за деконтаминацију на којој су се пливачи окупали и загрејали након пливања у хладној води Западне Мораве. Учествовало је 122 пливача од 15  до 65 година старости.