Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
19.01.2014.

Plivanje za Časni krst



U slavu velikog velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja danas je u više gradova u Srbiji održano tradicionalno plivanje za Časni krst. U Beogradu, za Časni krst, plivalo se na Adi Ciganliji i u Zemunu, na Dunavu. Pripadnici Vojske Srbije učestvovali su u plivanju za Časni krst u Beogradu, Sremskoj Kamenici, Kruševcu i drugim mestima.

Pobednik ovogodišnjeg 16. tradicionalnog plivanja za Bogojavljenski Časni krst, na Adi Ciganliji u Beogradu je sedamnaestogodišnji Uroš Nikolić iz Ćuprije, pripadnik udruženja SVIBOR. Nikolić je u konkurenciji od 12 takmičara prvi preplivao stazu od 33 metra, koje simbolično predstavljaju Isusove godine, i podigao ledeni krst težak 15 kilograma, a sačinjen od svete vode. Urošu ovo nije prva pobeda u bogojavljenskim plivanjima. Isti podvig ostvario je i prošle godine na Bagrdanskom jezeru nadomak Jagodine, a pobednik na tom jezeru bio je i 2012. godine.


Manifestacija na Savskom jezeru, započela je službom u hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, odakle se Litija, predvođena episkopom remezijanskim Andrejem, izaslanikom Patrijarha srpskog Irineja i predstavnicima opštine Čukarica, tačno u podne spustila do Ade Ciganlije. U trci je učestvovalo 58 takmičara, od čega njih dvanaest u trkačkom programu, i to četiri tima po tri plivača iz Žandarmerije, Vojske Srbije, SVIBOR-a i građanstva.

Pred velikim brojem okupljenih građana u Zemunu održana je centralna manifestacija tradicionalnog vađenja bogojavljanskog krsta na Keju oslobođenja. Patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju u Hramu svetog oca Nikolaja, a potom na keju govorio besedu o Bogojavljanju i uputio blagoslov plivačima. Ove godine se za trku prijavilo čak 367 učesnika. Pobednik je bivši vaterpolista, danas privatni preduzetnik, Dejan Dimitrijević, kome je to treća pobeda.

Njemu je patrijarh Irinej predao časni krst u trajno vlasništvo. Takođe, Patrijarh je nosiocu časnog krsta uručio i zlatnu medalju Svebor saveza Beograda.

Održavanje ovog skupa pomogli su i predstavnici Vojske Srbije. Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovali su pripadnici 204. vazduhoplovne brigade. Pored delegacije određene na nivou brigade, u trci za bogojavljanski krst, takmičili su se zamenik komandanta 252. školsko-trenažene avijacijske eskadrile major Boško Šerbedžija i major Darko Jeftić, te razvodnik Miloš Roksandić iz 177. artiljerijsko- raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva.

Pripadnici 204. vazduhoplovne brigade imali su svoje predstavnike u delu liturgije u Hramu svetoga oca Nikolaja i posle u litiji – to su pored oficira bila i dvojica vojnih sveštenika poručnik Predrag Dokić, prezviter po crkvenim činovima, i crkvenjak zastavnik Siniša Trbojević.

Da bi se ova manifestacija uspešno realizovala Prvi pontonirski bataljon iz Šapca iz sastava Rečne flotile KoV postavio je osam pontona sa kojih su takmičari skakali. Ta jedinica učestvuje na ovoj manifestaciji drugu godinu zaredom, a inače imaju odličnu višegodišnju saradnju sa opštinom Zemun, jer svake godine tradicionalno postavljaju pontonski most između Gradskog keja i plaže Lido na Ratnom ostrvu.

Pripadnici Rečne flotile učestvovali su danas u Sremskoj Kamenici u obeležavanju praznika. Tokom liturgije, koju je u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, uz sasluženje protojereja Teodora Katića, vojnog sveštenika Prve brigade kapetana Đorđa Stojisavljevića i sveštenika Željka Kusića, služio Vladika sremski Vasilije, osvećeni su ledeni, drveni i Krstovdanski krst. Nošeni u litiji kejom Dunava, krstovi su uneti na rečni minolovac Rečne flotile sa kojega su, uz pomen svim žrtvama Dunava, spušteni uz vodu.

U tradicionalnom plivanju za Časni krst učestvovalo je 58 plivača među kojima i kapetan Miroslav Milutinović i stariji vodnik Dalibor Anđelković iz sastava Rečne flotile.

Pored angažovanja rečnog minolovca, logističku podršku organizatorima pružili su i pontonirci i ronioci 93. ronilačke čete Rečne flotile.

Pripadnici garnizona Kruševac, učestvovali su u manifestaciji «Plivanje za bogojavljenski krst» na Zapadnoj Moravi kod mesta Bele Vode. Časni krst je  do trga u Beloj Vodi doneo maratonac, penzionisani potpukovnik Svetislav Pavlović. Nosilac aktivnosti  bio je Centar za usavršavanje kadrova ABHO čiji su predstavnici formirali stanicu za dekontaminaciju na kojoj su se plivači okupali i zagrejali nakon plivanja u hladnoj vodi Zapadne Morave. Učestvovalo je 122 plivača od 15  do 65 godina starosti.