Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.12.2013.

Састанак начелника војнообразовних установа Југоисточне Европе



Састанак начелника војнообразовних установа у региону одржан је данас у Дому Војске Србије. Циљ скупа, коме су присуствовали представници Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније и Македоније, као и норвешки и британски изасланик одбране, било је дефинисање конкретних модела за унапређење регионалне сарадње у области војног образовања.

Поздрављајући учеснике, министар одбране Републике Србије Небојша Родић изразио је задовољство што се сусрет „најеминентнијих људи региона у области војног образовања“ одржава у Београду, и најавио да се нада да ће главни град и наредне године бити домаћин скупа који ће обухватити све земље југоисточне Европе, које исказују заинтересованост за сарадњу са нашим Универзитетом одбране.

„Имам намеру да добар део свог времена и овлашћења употребим како би наше војнообразовне институције биле још препознатљивије у времену које долази, а Универзитет одбране што подстицајнији и перспективнији, не само за наш систем него за српско образовање уопште“, рекао је министар Родић.

Министар се осврнуо и на значај образовања и истакао да војно школство, због своје особености, представља посебно значајан ресурс.

„Учинићемо све, а за то имамо подршку најодговорнијих људи у Влади Републике Србије, да достигнемо такав ниво образовања у Војсци који ће бити препознатљив и респектабилан“, рекао је Родић и додао да „колико нам је стало до борбене готовости, толико нам је битан и ниво образовања наших припадника али и младих који долазе“.

Ректор Универзитета одбране, генерал–потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, отварајући састанак, представио је ту високошколску институцију, која ускоро обележава три године постојања и подсетио да Србија има 160 година дугу традицију војног образовања. Он је рекао да је Универзитет одбране хармонизован са академском заједницом Србије, и да та високошколска институција до сада има 25 акредитованих студијских програма на четири степена усавршавања.

Изасланик одбране Норвешке у Београду, пуковник Есбен Ас рекао је да од данашњег скупа, као дела програма који, осим Краљевине Норвешке, подржава и Велика Британија, очекује рађање нових идеја о сарадњи у области војног образовања. Он је посебно нагласио важност принципа једнаких могућности за жене и мушкарце у војнообразовном систему, коме се у Норвешкој придаје велика пажња.

Сви учесници састанка начелника војнообразовних установа у региону очекују да ће скуп ојачати сарадњу, за шта постоји пуно простора, а начелник Војне академије генерал–мајор др Младен Вуруна посебно истиче област основних, мастер и докторских студија, заједничке пројекте и публиковање радова, размену кадета и учешће на мањим вежбама, уз могућност заједничких предавања преко видео линка.

На четири панела учесници су размењивали искуства у области основних академских студија и каријерног усавршавања официра на свим нивоима, а било је речи и о сарадњи на пољу научних истраживања и војног издаваштва. Са учесницима скупа искуства су поделили и представници Краљевског колеџа из Лондона.