Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.11.2013.

Припадници Војске Србије испраћени у мисију ЕУ у Сомалији



Свечани испраћај за 12 припадника Војске Србије који ће се у наредним данима придружити међународним снагама у војној операцији поморских снага Европске уније у Сомалији – Аталанта приређен је данас у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.

Пожелевши срећан пут нашим мировњацима, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да је стратешки циљ Србије да постане чланица Европске уније, а да Војска Србије извршавајући своје мисије и задатке доприноси реализацији тог циља.

– Тим који је спреман, способан и одлучан побеђује – истакао је генерал Диковић оцењујући да су припадници Војске Србије пажљиво одабрани и добро обучени. Он је рекао мировњацима да ће, уколико буду радили оно што су научили и што знају, ризик бити минималан, упркос чињеници да је реч о операцији средњег нивоа ризика.

Према речима команданта Специјалне бригаде бригадног генерала Илије Тодорова, припадници Војске Србије ће у мисији Аталанта бити ангажовани као аутономни тим за заштиту бродова, уз колеге из међународнх снага, на броду „Каролина скан“, чија је мисија заштита бродова организације Светски програм за храну и трговачких бродова у зони операције. Током наредна четири месеца они ће спроводити превентивне и репресивне акције које спречавају оружане пљачке и одржавају пловне путеве отвореним за безбедан саобраћај.

Говорећи о значају учешћа наших припадника у мултинационалним операцијама, начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић навео је да је 2013. година рекордна када је реч о упућивању у мировне операције, јер је ове године упућено дупло више наших припадника него укупно у претходној деценији. Данашњим испраћајем, како је нагласио, 226 наших мировњака распоређено је широм света у мисијама УН и ЕУ.

На данашњој свечаности, државна застава Србије уручена је вођи нашег тима мајору Ивану Танацковићу, који је том приликом изразио уверење да ће аутономни тим све задатке успешно обављати.

– Ово је прва мировна мисија у којој учествујем и очекујем да ће све протећи како треба. Имам пуно поверење у тим с којим путујем јер смо провели доста времена заједно током обуке, и немам никакве сумње да ћемо као тим све задатке испунити крајње професионално – истакао је мајор Танацковић додајући да је тим током припрема обучаван у Француској и Грчкој.

Свечаном испраћају, уз чланове породица и пријатеље мировњака, присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије.