Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
25.11.2013.

Pripadnici Vojske Srbije ispraćeni u misiju EU u Somaliji



Svečani ispraćaj za 12 pripadnika Vojske Srbije koji će se u narednim danima pridružiti međunarodnim snagama u vojnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije u Somaliji – Atalanta priređen je danas u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.

Poželevši srećan put našim mirovnjacima, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da je strateški cilj Srbije da postane članica Evropske unije, a da Vojska Srbije izvršavajući svoje misije i zadatke doprinosi realizaciji tog cilja.

– Tim koji je spreman, sposoban i odlučan pobeđuje – istakao je general Diković ocenjujući da su pripadnici Vojske Srbije pažljivo odabrani i dobro obučeni. On je rekao mirovnjacima da će, ukoliko budu radili ono što su naučili i što znaju, rizik biti minimalan, uprkos činjenici da je reč o operaciji srednjeg nivoa rizika.

Prema rečima komandanta Specijalne brigade brigadnog generala Ilije Todorova, pripadnici Vojske Srbije će u misiji Atalanta biti angažovani kao autonomni tim za zaštitu brodova, uz kolege iz međunarodnh snaga, na brodu „Karolina skan“, čija je misija zaštita brodova organizacije Svetski program za hranu i trgovačkih brodova u zoni operacije. Tokom naredna četiri meseca oni će sprovoditi preventivne i represivne akcije koje sprečavaju oružane pljačke i održavaju plovne puteve otvorenim za bezbedan saobraćaj.

Govoreći o značaju učešća naših pripadnika u multinacionalnim operacijama, načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović naveo je da je 2013. godina rekordna kada je reč o upućivanju u mirovne operacije, jer je ove godine upućeno duplo više naših pripadnika nego ukupno u prethodnoj deceniji. Današnjim ispraćajem, kako je naglasio, 226 naših mirovnjaka raspoređeno je širom sveta u misijama UN i EU.

Na današnjoj svečanosti, državna zastava Srbije uručena je vođi našeg tima majoru Ivanu Tanackoviću, koji je tom prilikom izrazio uverenje da će autonomni tim sve zadatke uspešno obavljati.

– Ovo je prva mirovna misija u kojoj učestvujem i očekujem da će sve proteći kako treba. Imam puno poverenje u tim s kojim putujem jer smo proveli dosta vremena zajedno tokom obuke, i nemam nikakve sumnje da ćemo kao tim sve zadatke ispuniti krajnje profesionalno – istakao je major Tanacković dodajući da je tim tokom priprema obučavan u Francuskoj i Grčkoj.

Svečanom ispraćaju, uz članove porodica i prijatelje mirovnjaka, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.