Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.10.2013.

Министар одбране и начелник Генералштаба на штанду Медија центра "Одбрана"




Петог дана сајма књига штанд Медија центра „Одбрана”  посетили су министар одбране Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума. Они су том приликом присуствовали промоцијама два нова издања Медија центра из области историје. Реч је о књигама „Српска војска у великом рату 1914-1918”, Душана Бабца, и монографија „Два века војске у Браничеву”  пуковника мр Миливоја Пајовића и мр Јасмине Николић.

  Госте је поздравио начелник Управе за односе с јавношћу пуковник Петар Бошковић, а директор Медија центра „Одбрана” потпуковник Славољуб Марковић  упознао их је са учешћем те установе на 58. међународном сајму књига. Главни уредник издавачке делатности Медија центра „Одбрана” Драгана Марковић истакла је да се међу 400 наслова, који су припремљени за сајам, налази двадесет нових књига, међу њима су и поменуте две.

О књизи „Српска војска у Великом рату 1914-1918”, која је актуелна због јубилејa коме идемо у сусрет – сто година од Првог светског рата, говорили су проф. др Миле Бјелајац и аутор Душан Бабац. Велика епопеја српске војске у Првом светском рату представљена је на 306 страна и са више од 500 фотографија, од којих су многе први пут објављене.

Миле Бјелајац је истакао да је издавач Медија центар „Одбрана” добио у трајно „власништво” једног драгоценог аутора, а аутор је након много година покушаја да промовише један начин презентације наше прошлости не само на српско-југословенском простору него и у иностранству, нашао праву издавачку кућу.

Монографију „Два века војске у Браничеву” представили су др Бојан Димитријевић, који је написао једно поглавље у тој књизи, и један од аутора пуковник мр Миливоје Пајовић. Браничево је крај који је изузетно богат војном историјом, јер је ту 1830. основана Гарда, потом војна болница, војна музика...

На крају промоције, пуковник Петар Бошковић уручио је министру одбране и начелнику Генералштаба потписанe књиге „Српска војска у Великом рату 1914-1918”.