Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.10.2013.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba na štandu Medija centra "Odbrana"




Petog dana sajma knjiga štand Medija centra „Odbrana”  posetili su ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma. Oni su tom prilikom prisustvovali promocijama dva nova izdanja Medija centra iz oblasti istorije. Reč je o knjigama „Srpska vojska u velikom ratu 1914-1918”, Dušana Babca, i monografija „Dva veka vojske u Braničevu”  pukovnika mr Milivoja Pajovića i mr Jasmine Nikolić.

  Goste je pozdravio načelnik Uprave za odnose s javnošću pukovnik Petar Bošković, a direktor Medija centra „Odbrana” potpukovnik Slavoljub Marković  upoznao ih je sa učešćem te ustanove na 58. međunarodnom sajmu knjiga. Glavni urednik izdavačke delatnosti Medija centra „Odbrana” Dragana Marković istakla je da se među 400 naslova, koji su pripremljeni za sajam, nalazi dvadeset novih knjiga, među njima su i pomenute dve.

O knjizi „Srpska vojska u Velikom ratu 1914-1918”, koja je aktuelna zbog jubileja kome idemo u susret – sto godina od Prvog svetskog rata, govorili su prof. dr Mile Bjelajac i autor Dušan Babac. Velika epopeja srpske vojske u Prvom svetskom ratu predstavljena je na 306 strana i sa više od 500 fotografija, od kojih su mnoge prvi put objavljene.

Mile Bjelajac je istakao da je izdavač Medija centar „Odbrana” dobio u trajno „vlasništvo” jednog dragocenog autora, a autor je nakon mnogo godina pokušaja da promoviše jedan način prezentacije naše prošlosti ne samo na srpsko-jugoslovenskom prostoru nego i u inostranstvu, našao pravu izdavačku kuću.

Monografiju „Dva veka vojske u Braničevu” predstavili su dr Bojan Dimitrijević, koji je napisao jedno poglavlje u toj knjizi, i jedan od autora pukovnik mr Milivoje Pajović. Braničevo je kraj koji je izuzetno bogat vojnom istorijom, jer je tu 1830. osnovana Garda, potom vojna bolnica, vojna muzika...

Na kraju promocije, pukovnik Petar Bošković uručio je ministru odbrane i načelniku Generalštaba potpisane knjige „Srpska vojska u Velikom ratu 1914-1918”.