Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.10.2013.

Састанак министра одбране са председавајућим Војног комитета Европске уније



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић разговарао је данас са председавајућим Војног комитета Европске уније генералом Патриком де Русијеом.

Истакнуто је да су европске интеграције један од најважнијих приоритета у раду Владе Републике Србије. Закључено је да је активно укључење у концепт Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније допринело унапређењу спољнополитичке позиције Републике Србије.

Приоритети Министарства одбране у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике су: повећање ангажовања у операцијама Европске уније за управљање кризама, развој заједничких пројеката са Европском одбрамбеном агенцијом и унапређење административних капацитета за активнију сарадњу са Европском унијом.

«Наставићемо активно учешће у операцијама Европске уније за управљање кризама АТАЛАНТА и ЕУТМ – Сомалија, са увећањем ангажовања у постојећим мисијама и одобреним ангажовањем у мисији ЕУТМ Мали», рекао је министар Родић.

Учешћем у програмима обуке у организацији Европског колеџа за одбрану и безбедност из Брисела, Министарство одбране значајно унапређује административне капацитете за сарадњу у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике. Најављено је врло брзо потписивање Административног уговора, чији је текст усаглашен, и развој заједничких пројеката са Европском одбрамбеном агенцијом.